Hlavní obsah

Škola od 1. září: Žáci se ve škole budou potkávat co nejméně, v jídelně bez samoobsluhy

Novinky, Klára Beranová
Praha

Školy zahájí svou činnost 1. září v běžném provozu, ovšem se zvýšenými hygienickými opatřeními. Doporučení k ochraně proti koronaviru se v nich budou řídit mimo jiné podle takzvaného semaforu. Jedná se o systém čtyř stupňů rizika nákazy, který ministerstvo zdravotnictví používá pro označování epidemiologické situace v jednotlivých okresech.

Záznam: TK k manuálu ministerstva školství a epidemiologů Video: Novinky

 
Článek

„Školy budou od 1. září vstupovat do standardního režimu. Nebude tedy nutné potvrzení o bezinfekčnosti. Třídy budou také vypadat normálně,” sdělil v úterý ministr školství Robert Plaga (ANO).

Jak bude probíhat od září výuka? Brífink ministra Plagy

Domácí

Větší dohled bude ale na hygienu. „Musí se dodržovat pravidla základní hygieny, tedy dezinfekce a mytí rukou nebo častější větrání,” doplnil ho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Opatření podle semaforu 

Za přísných hygienických podmínek budou moci fungovat i školní jídelny. Žáci z různých tříd by se v nich ale měli potkávat co nejméně. Jídelny proto mohou obědy vydávat delší dobu, nebo mohou vymezit části místnosti pro jednotlivé třídy. Zakázáno bude samoobslužné odebírání příborů, nápojů, polévek či salátů.

Doporučení k ochraně proti koronaviru se ve školách budou řídit mimo jiné podle semaforu. „Ředitelé škol by proto měli sledovat epidemiologický vývoj v České republice,” řekl k tomu Plaga.

Přehledně: Co se bude dít, když se ve škole objeví nákaza koronavirem?

Věda a školy

Zatím nejsou také zakázané výlety či školy v přírodě, to se ale může kdykoli změnit. „Bude to ale záviset na aktuální situaci,” přiblížil Plaga.

S jedním nakaženým se škola nezavře

Pokud by se ve škole objevil nákaza, neznamená to, že by se musela zavřít celá škola. „Pokud se ve škole objeví nakažený žák, provede krajský hygienická stanice epidemiologické šetření. Poté rozhodne o případné karanténě nebo o přijatých epidemiologických opatřeních,” uvedla hlavní hygienička Rážová.

Pokud budou opět zavřené školy, bude vzdělávání na dálku povinné

Domácí

Následně půjde do karantény buď několik žáků, nebo jedna či více tříd. Celá škola se zavře pouze v krajním případě. „Školy by se zřejmě mohly uzavřít v případě označení některého okresu červeným, tedy nejvyšším stupněm rizika nákazy koronavirem,” uvedl Vojtěch.

Foto: Novinky

Robert Plaga

Reklama

Výběr článků

Načítám