Hlavní obsah

Šíření covidu: Rozdíly mezi regiony jsou až desetinásobné

Novinky, jas

Rostoucí počty nově potvrzených případů nákazy koronavirem i vyšší reprodukční číslo zvedají postupně i týdenní incidenci na 100 tisíc obyvatel. Ta je momentálně pro vládu klíčovým ukazatelem vývoje epidemie. Nejhorší situace je aktuálně v Praze a v Plzeňském kraji, kde na 100 tisíc lidí v průměru připadá 38, respektive 33 potvrzených případů. Plyne to z dat ministerstva zdravotnictví.

Foto: Novinky

Článek

V úterý v ČR přibylo 239 potvrzených případů, přičemž 70 z nich připadá na hlavní město, kde se podobně jako v dalších regionech šíří nákaza především mezi mladými lidmi.

Ti mají ve většině případů mírný průběh nemoci, případně potíže ani nezaznamenají. V nemocnicích je 31 lidí, z toho dva ve vážném stavu.

Před měsícem, 13. června, představovala incidence na 100 tisíc lidí v Praze 13 případů, od té doby v metropoli trojnásobně narostla.

Hygienici zavřeli kvůli koronaviru tři dětské tábory na Plzeňsku

Domácí

Nárůst je patrný i v dalších regionech, zejména v Plzni a okolí, ale též ve středních Čechách (19), mírněji pak na Vysočině (13) a v Pardubickém kraji (12).

Celorepublikově se incidence kvůli zasaženým regionům zvedla na 14 případů, nicméně i tak je prakticky stejná jako před měsícem, kdy byla na úrovni 13 případů, byť koncem června klesla až na 6 případů.

Nejlépe si dlouhodobě stojí Karlovarský kraj, kde se průměrná týdenní incidence drží na úrovni necelých 4 případů na 100 tisíc lidí, a je tedy desetkrát nižší nežli v Praze.

Delta varianta koronaviru v Česku nabírá na síle

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám