Hlavní obsah

Delta varianta koronaviru v Česku nabírá na síle

Právo, tin

Podíl nakažlivější delta varianty koronaviru se v ČR zvyšuje. Alespoň podle předběžných dat z diskriminačních PCR testů, oznámil Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

V rámci diskriminačních PCR vyšetřila Národní referenční laboratoř (NRL) v tomto týdnu 30 vzorků, přičemž v 17 případech se jednalo o variantu delta, v 9 případech o variantu alfa a ve čtyřech případech je nutná další analýza,“ uvedl ústav.

„Z diskriminačních PCR, která má NRL k dispozici a kde lze identifikovat kraj, vyplývá, že podíl varianty delta překračuje 90 % v Praze a Libereckém kraji,“ píše se ve zprávě.

Virolog: Přeočkování nás nemine, britský postup je unáhlený

Koronavirus

Tisková mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová ale upozornila na to, že NRL využívá data pouze zhruba ze dvaceti procent laboratoří v ČR, tato data se tedy nedají interpretovat plošně pro celou ČR.

Zároveň ale zatím nepřibyly žádné nové sekvenace nakažlivější mutace. „Vzhledem k aktuálně nízkému počtu pozitivních vzorků s ohledem na státní svátky se počty zachycených variant v ČR výrazně oproti minulé zprávě nemění,“ uvedla mluvčí SZÚ Čechová.

Doposud tedy stále platí, že na území ČR se vyskytuje 126 případů delta varianty. Odborníci také zatím zjistili ve Středočeském kraji jeden případ lambda varianty, která se poprvé objevila v Peru a která dělá epidemiologům vrásky. Tato mutace se ale dále nešířila.

Reklama

Výběr článků

Načítám