Hlavní obsah

Šestý balík sankcí proti Rusku stále není. Brání mu Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

(Od zvláštního zpravodaje z Bruselu) – Ministři zahraničí členských zemí EU se v pondělí v Bruselu opět neshodli na podobě šestého sankčního balíku vůči Rusku a zákazu dovozu ruské ropy. Problémový je zejména postoj Maďarska. Země EU se ale shodly na tom, že Ukrajině poskytnou 500 milionů eur (12,5 miliardy korun) na nákup zbraní.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v Bruselu

Článek

„Nejproblematičtějším bodem je jednoznačně energetika a jednání stále probíhají. Jde o to, co bude schopna komise domluvit s maďarskou stranou,“ řekl po jednání ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„V tuto chvíli platí, že jsme se s komisí domluvili a čekáme na další státy. Platí, že máme politickou vůli se zbavit ruských dodávek, co to půjde nejdříve, ale za podmínek, které budou pro českou ekonomiku přijatelné,“ dodal. Zopakoval, že pro Českou republiku je současná podoba návrhu šestého balíku přijatelná.

Dosažení shody ohledně embarga na ruskou ropu brání Maďarsko, kterému vadí část výjimek navržených Evropskou komisí. Budapešť usiluje o to, aby ze sankčního balíku byla vyjmuta ropa dodávaná ropovody, v opačném případě hodlá Maďarsko žádat po EU miliardové kompenzace za nárůst cen energií.

Unijní sankce vůči Moskvě se lámou opět na Orbánovi

Zahraniční

Druhým hlavním tématem pondělní Rady bylo rozšíření EU o země západního Balkánu.

Lipavský se v Bruselu setkal se svým srbským protějškem Nikolou Selakovičem. Dále pak jednal se zvláštním zmocněncem EU pro dialog Bělehrad–Priština Miroslavem Lajčákem o situaci mezi Srbskem a Kosovem, které dlouhodobě usiluje o autonomii.

Maďarsko blokuje dohodu o embargu na ruskou ropu, i když by mělo výjimku

Ekonomika

Státy EU se podle Borrella shodly na další půlmiliardě eur, které poskytnou na nákup zbraní pro bránící se zemi z evropského mírového fondu. Celkem tak již první společné financování zbraní pro mimounijní zemi dosáhne dvou miliard eur. Ministři jednali i o tom, jak co nejlépe zajistit přepravu milionů tun ukrajinského obilí, kterou znemožňuje ruská blokáda černomořských přístavů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám