Hlavní obsah

Západní sankce připravily běloruskou ekonomiku o 400 miliard korun z vývozu

Minsk

Západní sankce zablokovaly prakticky veškerý běloruský vývoz do Evropské unie a Severní Ameriky. Roční ztráty tím způsobené dosahují 16 až 18 miliard dolarů (asi 380–428 miliard korun), uvedl běloruský premiér Raman Haloučanka v televizním rozhovoru podle státní agentury BelTA.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr ruské vojenské techniky na ukrajinských hranicích před invazí na Ukrajinu

Článek

Postihy uvalené na Bělorusko, protože poskytlo prostor pro ruské jednotky útočící na Ukrajinu, mají omezit běloruský export, který už zasáhly předchozí sankce vůči režimu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka.

EU také zmrazila platební styk s běloruskou centrální bankou a vyloučila ze systému SWIFT tři velké běloruské banky.

Bělorusko mobilizuje armádu u hranic s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

„Jednoznačně pokládáme sankce za nástroj nikoliv nátlaku, ale hybridní agrese. Určitě je to poslední stadium, které předchází klasické ozbrojené agresi. Cílem nynějších sankcí, na rozdíl od jejich klasického chápání, je srazit zemi na kolena, ekonomicky ji udusit a násilně dosáhnout splnění určitých požadavků či podmínek,“ zdůraznil Haloučanka.

„Přirozeně nemůžeme ztratit tento objem vývozu. Musíme jej přeorientovat na jiné trhy, a to včetně asijského, afrického, blízkovýchodního a trhu Perského zálivu. Na tom teď pracujeme,“ řekl předseda běloruské vlády.

Rusko chce, aby manévry v Bělorusku odlákaly ukrajinské vojáky z Donbasu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám