Hlavní obsah

Sestřička v důchodu neváhala a šla pomoci nemocnici

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než 40 letech práce ve zdravotnictví by si Iva Do­biášová (62) z valašskomeziříčské části Hrachovec zasloužila odpočinek. Jenže pomáhat ostatním má v krvi, takže ani riziko nákazy covid-19 jí nebrání pomáhat coby tzv. poletucha v Nemocnici Agel Valašské Meziříčí. Sama se přihlásila.

Foto: Pavel Karban, Právo

Iva Dobiášová pomáhá ve valašskomeziříčské nemocnici

Článek

„Člověk se dneska může nakazit kdekoliv, strach nemám, furt se dezinfikuju,“ poukázala Dobiášová, která ve valašskomeziříčské nemocnici pracovala celý život. Coby studentka zdravotní školy se starala o úklid, po škole byla plnohodnotnou sestřičkou na lůžkových odděleních i v ambulanci.

Doma o ni mají strach

Sestřička přiznala, že doma o ni mají strach. „Jenže dcera je taky sestrou, taky tady v nemocnici, na chirurgii, takže to chápe,“ doplnila s tím, že by sedět doma ani neuměla.

V polní nemocnici v Letňanech neležel jediný pacient

Domácí

„Když jsem šla do důchodu, myslela jsem si, že to doma bude poklidné. Mě to ale nebaví, i když je pořád co dělat. Ale člověk potřebuje mezi lidi, ti mi moc chyběli. A jsem ráda, že jsem mezi nimi,“ vysvětlila, proč kromě touhy pomoci bývalým kolegům a kolegyním nastoupila v době koronaviru opět do nemocnice.

Do moravskoslezských nemocnic míří na pomoc vojáci

Domácí

Dobiášová patří mezi tři místní poletuchy. „Říkají nám taky letušky. Jsme k dispozici každému oddělení v nemocnici, hlavně tomu covidovému. Dělám, co je potřeba. Nosím kyslíkové bomby na výměnu. „Taky svážím prádlo, sháním potřebné léky, nosím dokumentaci nebo věci pacientům, když je holky někam překládají,“ popsala a doplnila, že dělá dvanáctihodinové směny. Teď v listopadu jich má naplánováno osm.

To, že musí celou směnu strávit s rouškou přes obličej a část pracovní doby má i ochranný oblek, jí nevadí. „Musím se sama chránit, bo mi už není dvacet,“ směje se sympatická se­niorka. „Máme teď doma roční vnučku. Hlídáme ji s manželem vždycky v pondělí a úterý, a od středy dělám v nemocnici. Aspoň mi utíká čas a nemám kdy přemýšlet nad tím, co by, kdyby,“ nastínila Dobiášová.

Vypomáhá kolegům

Ještě o tři roky starší je Marie Rumanová z Opavy. I ona odmítla vysedávat coby důchodkyně u televize, když v nemocnicích chybí personál. „Je krizová situace, lidi odpadávají, je jich málo na odděleních,“ objasnila vystudovaná zdravotní sestra, co ji vedlo k tomu, že se namísto důchodu dohodla od září se Slezskou nemocnicí v Opavě na polovičním úvazku.

Sestřička v důchodu vyznamenaná Zemanem prodělala covid. Už se zase těší do práce

Domácí

Na rozdíl od Dobiášové plní roli sestřičky na ušní ambulanci. „Doma mi to ze začátku neschvalovali, ale nakonec jsem děti přesvědčila, že když jsou už z domu a já sama, že není důvod nejít pomoci,“ řekla a dodala, že sloužila už i při jarní vlně koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám