Hlavní obsah

Senátoři navrtali pandemický zákon, stav nouze skončí možná bez náhrady

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři chtějí tento týden opravit pandemický zákon, který má od soboty nahradit nouzový stav. Podle senátorů jsou v zákoně chyby a je potřeba také zohlednit včerejší rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Senát bude jednat ve středu. Poté zákon v pátek dostanou znovu na stůl poslanci, pak prezident a vzápětí bude muset vyjít ve Sbírce zákonů. Proto je otázka, zda norma začne platit od soboty, kdy skončí nouzový stav.

Předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra Právu řekl, že je zákon nutné upravit. „Shoda je, že musíme opravit neprovázaný paragraf jedna a dvě, protože jinak by Sněmovna mohla zrušit pandemickou pohotovost, ale vládní opatření by platila dál,“ řekl Právu.

V praxi by to znamenalo, že by Sněmovna nemohla vládní opatření rušit. Lidé by se pak nemohli proti opatřením soudně bránit a nemohli by uplatnit ani nárok na náhradu škody.

Vláda už nechce další nouzový stav. Pandemický zákon však jistý nemá

Domácí

Podle Nytry si ministerstvo zdravotnictví uvědomuje, že v zákoně je chyba, a vítá snahu senátorů ji napravit.

Na podobě pandemického zákona se minulý týden po dvou týdnech rozepří dohodla vláda s opozicí. Podle opozičních politiků nehrozí, že kvůli zásahu Senátu padne těžce vyjednaná dohoda.

„Určitě bych to nedramatizoval. Existuje shoda mezi vládou a opozicí. Ve středu to opraví senátoři, v pátek se sejde Sněmovna, podepíše to prezident a v sobotu se to vydá ve Sbírce zákonů a hned to může začít platit,“ řekl Právu šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek.

Sněmovna schválila pandemický zákon

Domácí

Ani šéf pirátů Ivan Bartoš si nemyslí, že by zásah Senátu situaci zkomplikoval. „Součástí dohody s Andrejem Babišem nebyl hladký průběh Senátem. Pokud senátoři opraví některé chyby, tak to bude jen ku prospěchu věci,“ řekl Právu Bartoš.

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht podotkl, že mezi senátory je shoda na úpravě kvůli verdiktu ÚS k omezení maloobchodu a služeb. „Není možné, aby v pandemickém zákoně mohl být úplně stejný postup jako nyní,“ uvedl senátor. Zákon by měl podle něj stanovit jasné kompenzace za každé omezení a možnost nárokovat úhradu skutečné škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám