Hlavní obsah

Senát vrací Sněmovně novelu, která zvedá ubytovací poplatek

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o místních poplatcích s několika pozměňovacími návrhy. Předloha zvyšuje ubytovací poplatek na 50 korun a zároveň ho zavádí i na soukromá ubytování, tedy například i na Airbnb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Je to velmi významný krok v boji se sdílenou ekonomikou, jako je Airbnb,“ hájila novelu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Článek

Ubytovací poplatek se má podle novely sloučit s rekreačním a lázeňským. Maximální výše poplatku by měla přespříští rok vzrůst ze současných 21 korun na 50 korun za den. Každá obec si ale bude moci určit výši poplatku sama.

Senát chce, aby zvýšení na 50 korun platilo už od roku 2020. Při pobytu delším než 60 dní má být sazba snížena na šest korun.

Schillerová: Krok „v boji se sdílenou ekonomikou“

Norma zároveň stanoví, že ubytovací poplatek se bude od příštího roku vztahovat i na soukromá ubytování, tedy například i na Airbnb.

„Je to jedinečný krok ke zjednodušování daní. Je to velmi významný krok v boji se sdílenou ekonomikou, jako je Airbnb,“ hájila novelu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Poslanci tak předlohu dostanou znovu na stůl a budou hlasovat o senátní verzi. Už v červnu bylo kvůli novele ve Sněmovně dusno.

Reklama

Výběr článků

Načítám