Hlavní obsah

Zvýšení ubytovacího poplatku rozhádalo poslance. Děláte sociální inženýrství, vmetl Dolínek Pirátům

Novinky, zpe
Praha

Vládní novela zákona o místních poplatcích vyvolala spory ve Sněmovně, poslanci se přeli o to, jaká má být maximální výše ubytovacího poplatku. Norma, již ve středu Sněmovna schválila, stanoví, že ubytovací poplatek se bude od příštího roku vztahovat i na soukromá ubytování, tedy například i na Airbnb. Poplatek navíc vzroste od přespříštího roku až na 50 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Michálek (Piráti)

Článek

Ubytovací poplatek se sloučí s rekreačním a lázeňským. Maximální výše poplatku by měla přespříští rok vzrůst ze současných 21 korun na 50 korun za den. Každá obec si ale bude moci určit výši poplatku sama.

Ve Sněmovně se rozhořela diskuse o tom, jestli by maximální výše poplatku měla být 50, nebo 100 korun, jak chtěl rozpočtový výbor.

Vyšší poplatek hájil šéf pirátské frakce Jakub Michálek. „Turisté tím poplatkem, například v Karlovarském kraji, budou přispívat na provoz měst. Měli bychom myslet i na regiony, které jsou přehlceny, jako je Praha. A Praha nemá adekvátní nástroje, aby regulovala příliv turistů. Koncentruje se tu velké množství turistů, kteří nepřispívají na chod toho města,“ uvedl Michálek.

Proti se stavěl poslanec ČSSD a někdejší pražský radní Petr Dolínek. Kdyby podle něj byl poplatek v centru Prahy 100 korun, mohlo by to být pro některé příliš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

„Pro rodinu ze Zlínska, která přijede do Prahy na pět dní, to znamená navíc tisíc korun. Vy byste chtěli, aby ti lidé bydleli na Černém mostě. Nedělejte jim překážky, aby mohli být v centru,“ vyčítal Michálkovi Dolínek. Pirátům vmetl, že dělají sociální inženýrství tam, kam nepatří.

Nacher: Může to být stovka i pět korun

„Uvědomte si, že jsou obce, kam se snaží přilákat turisty. Celá republika není Praha,“ přidal se poslanec KSČM Leo Luzar s tím, že kdyby v některých obcích byl poplatek sto korun, nepřijede tam vůbec nikdo.

Pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher (ANO) zdůraznil, že obce a městské části si budou moci výši poplatku určit samy. „V Praze třeba dají stovku, tam, kde budou turisty lákat, dají třeba pět korun. Nechme to na těch obcích, ať si to rozhodnou samy,“ apeloval na poslance Nacher.

Ministryně financí Alena Schillerová podotkla, že pokud by Sněmovna schválila poplatek ve výši 100 korun, bude patřit k nejvyšším v Evropě.

Předlohu nyní posoudí Senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám