Hlavní obsah

Šéf Pirátů na Praze 1: Vítr může vát od developerů

Právo, Petr Janiš

Šéf Pirátů na Praze 1 Pavel Nazarský v rozhovoru pro středeční Právo komentoval změny na radnici prvního pražského obvodu. V úterý byl odvolán starosta Pavel Čižinský, jehož uskupení Praha 1 sobě spolu s Piráty přešlo do opozice. Novým starostou se stal dosavadní místostarosta Petr Hejma (STAN). Nazarský měl na radnici na starosti školství či problematiku krátkodobého ubytování.

Foto: Novinky

Vizualizace naznačuje objem a výšku zamýšlené budovy tak, jak ji představili majitelé hotelu InterContinental veřejnosti.

Článek

Na radnici Prahy 1 vznikla koalice klubu My, co tady žijeme s TOP 09, ODS a ANO. Co si o tom myslíte?

Myslím si, že je to velký krok zpátky. Od začátku byly ve hře nezdravé ambice Petra Hejmy (My, co tady žijeme, STAN) být starostou. Už když jsme před rokem my s ním podepisovali koaliční dohodu, předhazoval nám, že mu ODS nabízela starostenský řetěz, ale on ho odmítl. Na starosti pak měl územní rozvoj, ale nedělal nic. Když bylo potřeba, aby se městská část vyjádřila k významným developerským projektům, suploval úlohu Petra Hejmy náš předseda komise územního rozvoje Tomáš Vích. Protože starosta Pavel Čižinský (Praha 1 sobě) chápal potřeby města, podávali námitky místo pana Hejmy. Hejma by ji asi nikdy nedal, za developerské projekty vždy kopal.

Které projekty myslíte?

Řešila se zástavba kolem Masarykova nádraží, dočetl jsem se, že Penta chce letos začít betonovat. Říkal jsem si, že jsou si nějak jistí, když bylo podáno z hlediska zásad územního rozvoje tolik námitek, a že není možné se s nimi tak rychle vypořádat. A myslím si, že vítr může vát odsud. Navíc je tu podpora toho podnikatelského prostředí, které bagruje veřejný prostor. Orientuje se na turisty v historickém centru. Jsou to všichni ti restauratéři a hoteliéři. Je jasné, že chtějí mít otevřeno co nejdéle do noci a mít u restaurací co nejvíce zahrádek. Ale proti Masarykovu nádraží si myslím, že je to maličkost.

Čižinský a Piráti byli po bouřlivém jednání zastupitelstva odvoláni z vedení Prahy 1

Domácí

Čekáte, že to všechno nová koalice povolí, i tu zástavbu u nádraží?

Ta je tutová, pan Hejma vždycky říkal, že se nemáme bát nové zástavby. Totéž se týká nové plavební komory u Dětského ostrova. Rozhodnutí o ní přišlo o Vánocích, aby bylo co nejméně času na připomínkování. Ale to se povedlo, domluvili jsme se na připomínkách s Prahou 5 a s magistrátem. Při projednávání v zastupitelstvu exceloval Richard Bureš (ODS), když říkal, jací jsme zpátečníci.

Foto: www.praha1.cz

Pavel Nazarský

Nechtěli jsme povolit novou plavební komoru, protože už tak je na Vltavě spousta lodí. Slouží jen turistům a jde o výdělek jen pro pár lidí. A kvůli nim se má stavět něco za desítky miliard korun ze státního rozpočtu.

Mezi zvažovanými stavbami jsou také úpravy hotelu InterContinental v Pařížské ulici. Hrozí, že na rohu Pařížské s Bílkovou vyroste na náměstí Miloše Formana novostavba...

Jako radní pro participaci jsem si pozval zástupce majitelů hotelu a architekta projektu. Dohodli jsme se, že je třeba návrhy představit veřejnosti a diskutovat s ní. To vše ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje. První takové setkání se koná ve středu na právnické fakultě. Překvapilo mě, že pan Hejma intervenoval, aby se to setkání zrušilo. Rušit se nebude, ale mám určité pochyby, jak proběhne, zda dojde na diskusi s občany.

(Změny v okolí hotelu InterContinental – procházka, prezentace, diskuse se konají ve středu od 15.45. Sraz před právnickou fakultou)

Reklama

Výběr článků

Načítám