Hlavní obsah

Sedíte tu jak pecky a mlčíte, pustil se do ministrů ve Sněmovně Kalousek

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se po celodenním jednání Sněmovny, na němž vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, do kabinetu Andreje Babiše ostře pustil. Sedíte tu jak pecky, neodpovídáte nám na otázky, a chcete, abychom s vámi táhli za jeden provaz, na jehož konci je smyčka pro podnikatele, pustil se do ministrů Kalousek.

Kalousek se ve Sněmovně opřel do ministrůVideo: psp.cz

 
Článek

„Padlo tu několik zásadních otázek, na které nepadla žádná opověď. Ta velmi důležitá otázka je, na základě kterých dat vláda rozhoduje? Nerad bych simuloval legendární herečku neherečku Miladu Ježkovou, ale ono se to skoro hodí. Máte prosím pěkně data? A mohla bych je vidět?” ptal se vlády s odkazem na scénu z filmu Kulový blesk.

Ministři vystoupili na začátku jednání Sněmovny. Se svým projevem se před poslanci vystřídal premiér Andrej Babiš s ministryně financí a práce a sociálních věcí Alena Schillerová a Jana Maláčová. Slova se krátce ujal i ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček i zdravotnictví Adam Vojtěch.

Otevírání restaurací se neurychlí. Vláda chce počkat na vývoj situace, oznámil Prymula

Domácí

Většina dotazů poslanců na téma škol, vizí do budoucna, chytré karantény nebo počtu provedených testů či nákupu zdravotnických pomůcek však zůstala bez odpovědí.

„Padlo tady asi padesát otázek a členové vlády tady sedí jako pecky a jeden z nich na ně neodpověděl a říkáte furt, ať táhneme za jeden provaz,” vmetl jim po devíti hodinách jednání Kalousek.

Nepotáhneme za provaz vůdce

„Ujasněme si, co znamenají vaše slova o táhnutí za jeden provaz. Byl jsem členem dvou středopravicových vlád a nikdy by mě nenapadlo, že bych se v takto důležitých otázkách nepokusil jednat s tripartitou. To je arogance a amatérismus a není to táhnutí za jeden provaz. Jestli si myslíte, že je to poslouchání jednoho vůdce, který hodí na zem provaz, na jehož druhém konci je smyčka pro podnikatele, tak za takový provaz my táhnout nebudeme,“ pustil se ostře do vlády Kalousek.

Komunisté znovu změnili názor, nakonec chtějí nouzový stav do 17. května

Domácí

Poslanci celý den řeší, zda kývnou na vládní návrh prodloužení nouzového stavu až do 25. května. Opozice požadovala pro takovou podporu jasný plán a data, což ale podle svých slov nedostala, a tak navrhuje prodloužení maximálně o 10 dní.

Až do 17. května podpoří naopak prodloužení komunisté, kteří vládu tolerují. Pokud bude vláda požadovat další prodloužení až do zmíněného 25. května, tak bude muset Sněmovnu zřejmě požádat ještě jednou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám