Hlavní obsah

Sčítání začalo tak, jak jsme čekali, shrnul neschopnost státu Martin Kupka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opozice komentuje selhání elektronického sčítání občanů ironicky i rezignovaně. Někteří politici dávají najevo, že je to ani nepřekvapilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Martin Kupka

Článek

„Sčítání začalo tak, jak nejspíš všichni čekali - web nejde. Všimli jste si, že v kántryforfjůčr (Country for future) začíná všechno zásadně přes negativní reklamu?” uvedl na sociální síti poslanec Martin Kupka (ODS).

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že „v každé zemi se stane, že občas něco nefunguje. Opravdový problém je, když nefunguje hladce nikdy nic.”

„Jednotlivec nesplní svou povinnost? Pokuta. Selhání státu? Jedeme dál, někdy i s návrhem na vyznamenání,” dodala.

Foto: Novinky

Markéta Pekarová Adamová

Předseda STAN Vít Rakušan řekl ČTK, že státu chybí odbornost v digitalizaci. „Kdyby se to stalo poprvé, tak by chtěl být člověk i shovívavý a dalo by se říct - stane se. Ale v České republice je to 'stává se', a to pokaždé. Dálniční známky, registrace do očkovacího sytému, teď sčítání lidu.”

Odborníci: Kolaps sčítání lidu jen zvýraznil problémy státu s IT

Internet a PC

Předseda úřadu Marek Rojíček řekl, že ČSÚ první problémy zaznamenal okolo 6:00 ráno, ještě předtím stihli lidé odeslat několik tisíc formulářů. Úřad systém pozastavil v 8:15. Rojíček nechtěl spekulovat o tom, jak dlouho výpadek potrvá.

Formulář má být možné vyplnit na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů. Náklady na letošní sčítání včetně přípravy a vyhodnocení mají podle dřívějších informací dosáhnout 2,23 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám