Hlavní obsah

Rýsuje se další kraj, na jihu Čech budou o koalici jednat lidovci, TOP 09 a ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v jižních Čechách podepsaly v pondělí memorandum, že budou v dalším vyjednávání o budoucí koalici postupovat společně. Chtějí s dalšími subjekty vytvořit středopravou koalici bez hnutí ANO. ČTK to řekli lídr ODS Martin Kuba a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Vyjádření ANO ČTK zjišťuje.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Piráti chtějí v kraji koalici bez ANO a ODS, tedy bez dvou subjektů, které byly ve volbách v kraji na prvním, respektive druhém místě. Aliance s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy by měla 31 mandátů z 55.

„I přes důvěru a počet mandátů, které Piráti od voličů obdrželi, jsou si vědomi situace, ve které se kraj nachází, a proto v setrvání na pozici hejtmanky, i přes drobné výhrady, podporují Ivanu Stráskou (ČSSD). Své schopnosti s krizovým řízením již plně prokázala a pro současné období jsou její zkušenosti klíčové," uvedl Kudláček.

Piráti odolali lákání, v Královéhradeckém kraji bude hejtmanem Červíček z ODS

Volby

V koalici by rádi měli i ODS, je pro ně ale problematický její jihočeský lídr Martin Kuba. „Má pro nás nízký koaliční potenciál, což se potvrdilo i při osobním jednání, kde s námi Martin Kuba jakoukoliv spolupráci explicitně vyloučil," uvedl v tiskové zprávě Kudláček.

Volební manažer jihočeské ČSSD řekl, že se nabídkou bude strana zabývat. „Jednání běží na všech frontách a uvidíme, jaká nabídka pro nás bude nejlepší. I z pohledu naplňování programu, chceme tam být se zkušenými politiky, kteří dokážou kraj posunout," řekl ČTK Šťastný.

Na jihu Čech podepsaly dnes ODS, KDU-ČSL a TOP 09 memorandum, že budou v dalším vyjednávání o budoucí koalici postupovat vůči dalším subjektům společně. Chtějí s dalšími subjekty vytvořit středopravou koalici bez hnutí ANO. ČTK to dnes řekli lídr ODS Martin Kuba a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Krajský předseda ANO Libor Moravec ČTK řekl, že postup ODS a lidovců respektuje.

Volby v kraji vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty si zajistily po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.

Kraj teď vedla koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. ANO i ODS, které získaly v posledních volbách nejvíce hlasů, byly v opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám