Hlavní obsah

Ruský velvyslanec se na Hradě sešel s Mynářem

Aktualizováno

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij se v úterý sešel s kancléřem prezidenta Miloše Zemana Vratislavem Mynářem. Informoval o tom v úterý Pražský hrad.

Foto: Novinky

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

Článek

Zmejevskij podle informací Hradu žádal o pomoc s pobytovými povoleními pro zaměstnance střední školy při velvyslanectví Ruské federace v Praze, kterých se dotkne do konce května ohlášené vyhoštění z ČR. Podle ruské strany hrozí škole uzavření.

Češi se do toho sami zamotali, zní z Moskvy

Zahraniční

Mynář podle Hradu postoupí ruskou žádost ministerstvům zahraničních věcí a vnitra. „Obyčejní lidé a jejich děti se nesmí stát rukojmími stavu diplomatické relace mezi Českou republikou a Ruskou federací, což, jak je nutno upozornit, recipročně platí na obou stranách,“ uvedl Hrad.

Jednání Zmejevského s Mynářem se uskutečnilo na žádost ruské strany. Velvyslanec žádal o pomoc při řešení budoucnosti střední školy. „Její další činnost je ohrožena kvůli aktuálnímu stavu česko-ruských vztahů,“ uvedl Hrad.

Podle Zmejevského početní omezení ambasád dopadne i na pedagogický a technický personál školy, které tak hrozí uzavření. Ministrům zahraničí a prezidentům obou zemí již postoupil petici za záchranu školy podepsanou více než 220 absolventy a rodiči nynějších studentů, uvedl Hrad. Žádost o pomoc se týká pobytových povolení podle zákona o pobytu cizinců na území ČR. Hrad upozornil, že v takovém případě by se nejednalo o vynětí z početních limitů na základě úmluvy o diplomatických stycích, podle které ČR při vyhoštění postupovala.

Někteří diplomaté vyhoštění z Moskvy nemají kde bydlet. Ministr jim nabídl Štiřín

Domácí

Diplomatická roztržka ČR a Ruska je vyústěním zjištění českých vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Několik desítek diplomatů a zaměstnanců ruské ambasády musí z rozhodnutí české vlády opustit Českou republiku do konce května. Do Prahy Moskva posílá pro své vyhoštěné krajany tři vládní speciály. Na obou ambasádách bude nově stejný počet diplomatů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám