Hlavní obsah

Někteří diplomaté vyhoštění z Moskvy nemají kde bydlet. Ministr jim nabídl Štiřín

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se v pátek setkal s českými diplomaty, kteří byli vyhoštěni z Ruska. Kvůli překotnému vývoji, kdy situace ve vzájemných vztazích eskalovala během několika dní, nemají někteří z navrátilců ani vyřešené ubytování. Podle ministra mohou zatím využít například prostory na zámku ve Štiříně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Článek

Ministr po setkání uvedl, že kvůli překotnému vývoji nemají mnozí vyhoštění zajištěné ubytování.

„Ale o naše lidi se postaráme, bydlet mohou zatím třeba na Štiříně,“ ujistil Kulhánek, podle něhož nebude problém ani s jejich pracovním zařazením. Část bude pracovat na ministerstvu zahraničí, další podle něj najdou uplatnění v zahraničí.

Rusko vyhostilo 20 českých diplomatů v reakci na rozhodnutí české vlády vypovědět ze země 18 osob s diplomatickým krytím, které bezpečností složky považovaly za agenty ruských tajných služeb.

Speciál s vyhoštěnými českými diplomaty přistál na Ruzyni

Domácí

Rusko reagovalo obratem, přičemž Češi dostali lhůtu na opuštění Ruska 24 hodin. Do Moskvy pro ně letěl armádní speciál.

Česko přistoupilo k bezprecedentnímu kroku poté, co vyšlo najevo, že ruští agenti stojí za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích, k nimž došlo v roce 2014.

Štiřínský areál tvoří 49 pozemků o celkové výměře 342 751 metrů čtverečních, z toho je 14 stavebních parcel o výměře 11 527 m2, jejichž součástí je v katastru nemovitostí evidováno 12 staveb. Je zde hotel, restaurace, konferenční sály, wellness a golfové hřiště, které je významným zdrojem příjmů. Vláda jej v minulosti chtěla prodat.

Reklama

Výběr článků

Načítám