Hlavní obsah

Zeman: Vyhoštění ruských diplomatů podporuji. Nemám rád zpravodajské důstojníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman podpořil krok české vlády, která rozhodla o vyhoštění 18 ruských diplomatů, které tuzemské zpravodajské služby označily za ruské agenty. Zeman to řekl v rozhovoru pro televizi Prima, který následoval bezprostředně po jeho mimořádném projevu.

Foto: Aktu.cz

Odlet vyhoštěných ruských diplomatů z Prahy

Článek

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru uvedl, že podpořil vyhoštění osmnácti pracovníků ruské ambasády. „Vicepremiér Hamáček mě informoval, že chtějí vypovědět osmnáct zpravodajských důstojníků a já mu vyjádřil plnou podporu. Nemám rád zpravodajské důstojníky, nadělají víc škody než užitku,“ řekl Zeman.

Nechápu, proč by se na ruské ambasádě měli hemžit zpravodajští důstojníci, když potřebujeme spíš experty na ekonomickou, kulturní a další spolupráci.

„Vzpomeňme na CIA, jak informovala americkou vládu, že v Iráku jsou zbraně hromadného ničení a nic tam nebylo. Nevidím žádný důvod, proč by u nás mělo být osmnáct špiónů,“ uvedl prezident.

Mimořádný projev prezidenta Zemana

Domácí

Ruskou odvetnou reakci naopak vnímal negativně. „Těch dvacet lidí, co bylo vyhoštěno, neudělalo Rusku nic špatného,“ řekl prezident. Potěšilo jej ale, že Rusové souhlasili s paritou, čili stejným počtem diplomatů.

„Pokud bude parita, tak bude problém vyřešen. Nechápu, proč by se na ruské ambasádě měli hemžit zpravodajští důstojníci, když potřebujeme spíš experty na ekonomickou, kulturní a další spolupráci,“ poznamenal Zeman.

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám