Hlavní obsah

Ruský prezident jednal s Klausem, v poledne s Obamou podepíše START

Právo, Jiří Roškot, Michael Švec
Praha

Praha se od středy stala na několik desítek hodin centrem mezinárodní politiky. Večer přiletěl ruský prezident Dmitrij Medvěděv a ve čtvrtek dopoledne se čeká šéf Bílého domu Barack Obama. Ve Španělském sále Pražského hradu podepíší odzbrojovací dohodu START.

Klaus uvítal ruského prezidenta Medvěděva na HraděVideo: ČTK

 
Článek

Medvěděvův speciál přistál v Ruzyni ve 20:05 po letu z Bratislavy s téměř hodinovým zpožděním způsobeným skluzem v celodenním programu. Po krátkém uvítání prošel prezident špalírem čestné jednotky Hradní stráže, pak nasedl do svého šestimetrového mercedesu a s doprovodem zamířil po Evropské třídě na Hrad, kde hosta uvítal jeho český protějšek Václav Klaus.

„Jsem velmi rád, že si prezidenti Ruska a USA vybrali k podpisu smlouvy START právě Českou republiku, Prahu a Pražský hrad,“ řekl při tom český prezident. „Tato smlouva má mimo jiné přispět ke snížení mezinárodního napětí, které se projevuje růstem terorismu,“ upozornil Klaus a znovu vyjádřil hlavě Ruska soustrast k nedávnému krveprolití v moskevském metru. Po zmínce o těchto útocích Medvěděv, který se dosud usmíval, zvážněl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Václav Klaus uvítal na Pražském hradě prezidenta Ruské federace Dmitrije Medveděva (vlevo).

Důležitá pro celý svět, zhodnotil smlouvu Medvěděv

„Příjezd na Pražský hrad mě velmi těší, těší mě, že můžeme navázat tady v Praze na naše předchozí setkání,“ odpověděl Klausovi host: „Chtěl bych poděkovat za možnost podepsat zde odzbrojovací rusko - americký dokument právě u vás v Česku. Je to velmi závažný dokument, s nímž souvisí bezpečnostní situace ve světě. Děkuji vám i za podporu této naší iniciativy. Podobné události se neodehrávají často a to, co proběhne v Praze, bude velice důležitým krokem v procesu odzbrojení a nešíření zbraní hromadného ničení pro státy celého světa“, dodal.

Ocenil úroveň bilaterálních vztahů s ČR. „Nacházíme se ve velice pozitivním bodě, i když naše státy zasáhla světová krize a snížil se vzájemný obrat zboží, jsme na mezníku, odkud začíná cesta z krize ven,“ řekl. „Myslím, že se brzy vrátíme na úroveň před krizí,“ shrnul.

Klaus Medvěděva přivítal v Trůním sále, k rozhovorům zasedli v Habsburském sále. Klaus při jednání mluvil rusky.

Klaus a Medveděv v jednání pokračovali i u pozdní večeře, na níž byl přítomen i český premiér Jan Fischer.

Oba prezidenti i český předseda vlády si pak společně prohlédli katedrálu svatého Víta. Kulisou večerní prohlídky byl i sborový zpěv.

Program státníků v české metropoli
Čtvrtek 8. dubna
Ráno: Přílet Baracka Obamy na Ruzyni a přesun prezidentské kolony na Hradčany
10.00: Obama a Medvěděv přijíždějí na Hrad, jednání Rusko–USA
12.00: Španělský sál: prezidenti podepíší dohodu START. Ceremoniál, tisková konference
13.20 – 14.00: Oběd pořádaný Klausem na počest Obamy a Medvěděva
Kolem 15.00: Medvěděv odlétá z Ruzyně
Odpoledne: Obamův soukromý pracovní program – čekají se konzultace s poradci. Na Hradě schůzka ministrů zahraničí Hillary Clintonové a Jana Kohouta
Podvečer: Premiér Jan Fischer dává číši vína pro jedenáct politiků středoevropských a východoevropských zemí. Vydají se pak do rezidence velvyslance USA
19.00 – 21.00: Šéf Bílého domu v bubenečské rezidenci povečeří s evropskými politiky. Přespí v hotelu Hilton
Pátek 9. dubna
9.20: Obama se setká s Klausem a premiérem Janem Fischerem. Následuje bilaterální jednání české a americké delegace
Před polednem: Odlet z Ruzyně

Přečtěte si profily prezidentů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám