Hlavní obsah

Obama a Medvěděv budou v Praze zřejmě jednat i o sankcích pro Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezidenti Spojených států a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv se ve čtvrtek sejdou na Pražském hradě k podpisu smlouvy o omezení jaderných arzenálů. Hodinu předtím se ale sejdou k jednání. Jeho obsah není znám, ale analytik Andrew Kuchins, kterého oslovila agentura Reuters, tvrdí, že schůzka se bude týkat postupu vůči Íránu.

Článek

Obama se podle Kuchinse bude snažit přesvědčit Medvěděva, aby v Radě bezpečnosti OSN (RB OSN) podpořil tvrdší sankce vůči Teheránu. [celá zpráva] Západní státy zdůvodňují zavedení dalších sankcí tím, že Írán usiluje o jadernou zbraň. Írán to popírá.

Rusko je proti sankcím, jeho postoj je ale vstřícnější než postoj Číny. [celá zpráva] Obě země mají právo sankce proti Íránu v RB vetovat.

Medvěděv dorazí do Česka ve středu večer, Obama ve čtvrtek. V plánu mají především podpis smlouvy, která má snížit stavy nukleárních zbraní u obou největších jaderných mocností. Dohoda má platit deset let.[celá zpráva]

O bezpečnost politiků se v ulicích hlavního města bude starat pět tisíc lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám