Hlavní obsah

Summit odstartuje Medvěděv, formálně však na Hrad vstoupí první Obama

Praha
Aktualizováno

Prahu čekají ve čtvrtek historické chvíle, podpis nové smlouvy mezi USA a Ruskem o jaderném odzbrojení za přítomnosti prezidentů obou mocností budou provázet významná jednání a slavnostní projevy, které budou přenášet média po celém světě. Událost odstartuje již ve středu večer příletem hlavy Ruské federace Dmitrije Medvěděva. S Barackem Obamou podepíše klíčovou smlouvu ve čtvrtek v pravé poledne, a to zřejmě perem prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Prezidentský letoun s Medvěděvem na palubě měl přiletět na ruzyňské letiště v Praze ve středu v 19:25, nicméně podle posledních informací nabere asi půlhodinové zpoždění. Jisté je, že půl hodiny po příletu už Medveděvův upravený Mercedes Pullman přezdívaný "Hroch" zaparkuje na Hradčanech, kde ho uvítá český prezident Václav Klaus. Po krátkém jednání obě hlavy států vystoupí před novináři.

Hlavním tématem bilaterálního jednání by měl být rozvoj vztahů České republiky s Ruskem, ale i spolupráce Moskvy s Evropskou unií nebo NATO. Státníci se pak odeberou k večeři na počest Medvěděva. Nocleh má hlava Ruské federace zajištěný v luxusním hotelu Four Seasons v centru Prahy.

Obama na Hradě na Medvěděva počká

Na druhý den v 9:10 přistane v Ruzyni letoun Air Force One s Barackem Obamou, který odsud zamíří se svým speciálním vozem Cadillac One také rovnou na Pražský hrad, kde se má sejít s Medvěděvem. Obama přijede do českého prezidentského sídla kolem 10:00 s mírným předstihem před Medvěděvem. Rusové a Američané se totiž dohodli, že se přidrží zásady seniority.

„Barack Obama je v úřadu kratší dobu než prezident Medvěděv, tudíž jako první přijede Obama a šéf Kremlu jako druhý,“ řekl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Foto: ČTK

Oba prezidenty přivítá Klaus na prvním nádvoří Hradu. Neměly by při tom chybět tradiční Hradní stráž, červený koberec a ruské a americké vlajky. Odsud se prezidenti odeberou do hradních zahrad ke společné fotografii. Pokud by to počasí nedovolilo, fotografování by se odehrálo v Trůnním sále Hradu.

Zatím se ale zdá, že Obama bude mít podobně jako loni na počasí v Praze štěstí. Ve čtvrtek má být jasno. Odpoledne se teploty vyšplhají až k 19 stupňům Celsia. Nebe se podle předpovědi zatáhne až v pátek. Ke společné fotografii s kulisou historického centra Prahy je doprovodí i Klaus.

Obama si prý vybral Prahu kvůli svému projevu na Hradě 

Společnou vyhlídkou na Prahu by Obama symbolicky navázal na svou loňskou pražskou řeč o jaderném odzbrojení, kterou pronesl v pozadí s historickým centrem města a kulisou chrámu svatého Mikuláše. Záběry Obamy z jeho prvního veřejného projevu mimo USA tehdy zaplnily světová média. Podle některých informací si Obama jako místo podpisu nové smlouvy o snížení počtu jaderných zbraní vybral Prahu právě proto, že zde před rokem slíbil cestu k bezjadernému světu.

Foto: Profimedia.cz

Projev, při němž vloni 5. dubna Barack Obama slíbil svět bez jaderných zbraní.

Dva nejmocnější muži planety usednou k jednacímu stolu zhruba o hodinu později. Podle amerického analytika Andrewa Kuchinse budou státníci jednat zejména o íránském jaderném programu, tvrdí americký analytik. Tvrdí to americký analytik Andrew Kuchins, kterého oslovila agentura Reuters. Obama se s Medveděvem setká ve čtvrtek na Pražském hradě asi hodinu před slavnostním podpisem smlouvy o omezení jaderných arzenálů.

"Bude důležité vypracovat s Rusy něco bližšího dohodě o jazyku v oblasti sankcí, než začnou vyjednávání s Číňany," citovala agentura Reuters Kuchinse. Rusko se k uvalení sankcí na Írán staví zdrženlivě, stále je k nim ale přístupnější než Čína.

V pravé poledne pak vstoupí prezidenti bok po boku za zvuků fanfár Hradní stráže do Španělského sálu, kde novou smlouvu START o jaderném odzbrojení podepíší. Historický dokument signují Obama a Medvěděv u stolu na pódiu ve východní části sálu. Hrad nabídne státníkům k tomuto aktu dokonce historickou Masarykovu psací soupravu. Zda se ale hosté rozhodnou pro ni, anebo zvolí vlastní pera, zatím jasné není.

Dějiště podpisu smlouvy je již slavnostně vyzdobeno, průběh ceremonie se podle informací z Hradu nacvičoval již po celé úterý.

Foto: ČTK

Následovat bude opět tisková konference a zhruba ve 13:20 již slavnostní oběd v Rudolfově galerii Pražského hradu za účasti desítek hostů, mimo jiné zástupců české vlády, parlamentu, diplomacie, ruské a americké strany. Rozhodnuto je i o stylu oficiálního oběda, který bude v reprezentačních prostorách Hradu dávat na počest hostů prezident Václav Klaus: naváže na tradici podávání specialit a nápojů české a moravské provenience. Medvěděvův poradce Sergej Prichoďko v úterý prozradil, že přípitky pronesou Klaus jako hostitel, Obama i Medvěděv jako hlavní hosté.

Po obědě bude ruský prezidentský speciál na Ruzyni připraven k odletu, Medvěděvova návštěva Česka skončí podle plánu kolem 15:00. Program tím ale nekončí pro Obamu, kterého čeká ještě významné jednání s představiteli 11 zemí střední a východní Evropy v rezidenci amerického velvyslance v Bubenči.

Při neformální večeři, kterou bude pořádat Obama, bude hlava USA od 19:00 do zhruba 21:00 podle pozorovatelů vysvětlovat představitelům Česka, Bulharska, Estonska, Chorvatska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska, že vztahy zastoupených zemí s USA se ani podepsáním nové odzbrojovací smlouvy s Ruskem nijak nemění.

Politolog Petr Suchý z Masarykovy univerzity v Brně soudí, že Obama bude chtít prezidenty a premiéry včetně Klause a Jana Fischera verbálně ujistit o americkém zájmu. S výsledky večerního jednání seznámí novináře Fischer v Kramářově vile. Tím se také uzavře hlavní kolo jednání kolem nové protijaderné smlouvě. Americký prezident se z rezidence odebere zřejmě rovnou do centra do hotelu Hilton, kde stráví noc.

Vztahy bude tužit také Kohout s Clintonovou

Zhruba v době, kdy se Medvěděvův letoun vznese nad Prahu, setkají se spolu ministři zahraničí ČR a USA Jan Kohout a Hillary Clintonová. Oba šéfové diplomacie by mohli mluvit o americkém zájmu navýšit počty vojáků v mezinárodních silách v Afghánistánu, kde má zastoupení i Česko, dále o novém plánu na vytvoření protiraketového štítu a dalších tématech. Podle pozorovatelů by česko-americká bilaterální jednání neměla přinést nic převratného.

Hned v pátek ráno nejvyšší představitel Spojených států absolvuje ještě před svým odletem schůzku s Klausem na Hradě. „Po krátkém soukromém setkání obou prezidentů bude následovat bilaterální jednání za účasti národních delegací České republiky a Spojených států amerických,“ uvedl hradní mluvčí Radim Ochvat.

„Symbolická pocta pro Česko“, jak ji nazval Klaus, definitivně skončí v pátek kolem 11:15 odletem Obamy z letiště Stará Ruzyně.

"Ne základnám" vzkážou na Hrad demonstranti

Pražský summit prezidentů Ruska a Spojených států se pravděpodobně obejde bez velkých demonstrací. Shromáždění nahlásili magistrátu pouze aktivisté z iniciativy Ne základnám, byť se nad plánovaným radarem již před časem definitivně zavřela voda. Sejít se chtějí ve čtvrtek ráno na náměstí Jana Palacha, odkud se jich asi desítka pokusí dostat do blízkosti Pražského hradu. Světelný happening chystá u Karlových lázní také organizace Svět bez válek a násilí.

"Nesouhlasíme s narůstajícím protiraketovým zbrojením," řekl Májíček. Podrobnosti akce iniciativy Ne základnám dopředu zveřejnit nechce. "Jde nám hlavně o poselství," dodal.

Krátký světelný happening na čtvrtek připravila organizace Svět bez válek a násilí. Konat se bude na Smetanově nábřeží, které je z Pražského hradu dobře viditelné, poblíž tramvajové zastávky Karlovy lázně v 08:30. Akce není nahlášena magistrátu. Jana Jedličková z organizace to vysvětluje tím, že půjde pouze o malý happening, nikoli demonstraci.

Ani ona nechce přiblížit podrobnosti. "Je to překvapení," řekla. Organizátoři podle ní chtějí vizuálním happeningem upozornit na to, že přes odzbrojovací smlouvu zůstane ve světě velké množství jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám