Hlavní obsah

Rozvážka testů do škol má začít nejpozději příští týden

Právo, špf

První statisíce neinvazivních antigenních testů se mají rozvážet do škol nejpozději příští týden. Pro začátek potřebuje ministerstvo vnitra, které nákup organizuje, pořídit čtvrt milionu testů pro sto tisíc maturantů a 30 tisíc kantorů, kteří se mají do škol vrátit 1. března. Testovat se mají sami, a to dvakrát týdně.

Covid test pro školákyVideo: Novinky

 
Článek

„K podpisu smlouvy s dodavatelem by mělo dojít do konce týdne,“ napsal v úterý Právu mluvčí vnitra Ondřej Krátoška. Resort aktuálně jedná se šesti možnými dodavateli. Šéf vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i ministr školství Robert Plaga (za ANO) ujišťují, že se vše stihne.

Na měsíc je třeba 3,6 milionu sad

Ačkoliv firmy avizovaly, že na dodání milionů testů týdně se čeká měsíc, některé z nich připouštějí, že by do března mohly aspoň část dodávek uspíšit. Podle ministerstva bude rozhodovat hlavně cena, množství a termín dodání. Cena testů je kolem 130 korun.

Učitelský spolek chce školy otevřít, ale bezpečně. Vyjmenoval podmínky

Věda a školy

Na celý březen bude Česko potřebovat podle podkladů resortu školství pro vládu až 3,6 milionu testovacích sad. Mezi dodavateli, se kterými nyní vnitro jedná, je fima QuickSeal zajišťující čínské LEPU testy v Rakousku. „Jsme v tuto chvíli v kontaktu,“ potvrdil v úterý Právu výkonný ředitel společnosti Michal Továrek.

Na celý březen bude Česko potřebovat podle podkladů resortu školství pro vládu až 3,6 milionu testovacích sad. Mezi dodavateli, se kterými nyní vnitro jedná, je fima QuickSeal zajišťující čínské LEPU testy v Rakousku. „Jsme v tuto chvíli v kontaktu,“ potvrdil v úterý Právu výkonný ředitel společnosti Michal Továrek. Dalšími oslovenými jsou společnosti Abbott nebo Siemens Healthcare. Některé školy ale na nic nečekaly a testovací sady si aspoň pro začátek zajistily samy.

Vláda se po pondělním jednání rozhodla centrálně nakoupit tzv. štětičkové testy v šetrné nosní verzi.

Na rozdíl od testů ze slin nebo kloktacích testů u nich po­dle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nevzniká infekční aerosol. Podmínkou je, aby si je mohli udělat žáci a studenti sami, byly certifikované a měly citlivost přes 90 procent.

Podle rakouského vzoru by měli žáci dostat obálku s testem. V ní je tyčinka, kterou si udělají stěr z kraje obou nosních dírek, na tyčinku následně nakapou přiložený roztok. Výsledek znají do 15 minut.

Vláda shání miliony testů do škol

Domácí

Ministerstvo školství se původně přiklánělo k PCR testům, které však stojí desetkrát víc, tedy kolem 1300 korun. To by přišlo za jeden měsíc na skoro čtyři miliardy. Na ověření pomocí PCR testů dojde, pokud se pozitivní výsledek antigenního testu ukáže u žáka, který nevykazuje příznaky covidu

Reklama

Výběr článků

Načítám