Hlavní obsah

Rozpočet bude prezident kritizovat i chválit, řekl Rakušan po jednání se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se ve středu setkal s prezidentem Milošem Zemanem v rámci tradičních setkání se členy vlády. Na setkání diskutovali například o státním rozpočtu. Zeman pak prý „velmi silně odsoudil“ zveřejnění adres zákonodárců, kteří hlasovali pro pandemickou novelu, iniciativou Chcípl PES.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Článek

„Pana prezidenta jsem informoval o změnách ve vedení Policie ČR, dalším tématem byly změny v orgánech České pošty. Tam měl pan prezident mnoho otázek a komentářů. Bavili jsme se i o tom, jak by do budoucna měla tato instituce fungovat,“ řekl po setkání s prezidentem Rakušan.

Policie ochrání rodiny poslanců. Chcípl PES zveřejnil jejich soukromé adresy

Krimi

Významným tématem podle něj byl také státní rozpočet na rok 2022, který by měla Sněmovna v prvním čtení schvalovat v pátek. Tehdy do dolní komory parlamentu zavítá s proslovem tradičně také prezident Zeman. „Bude to komplexní projev, bude chválit i kritizovat,“ nastínil ministr vnitra.

Zveřejnění adres odsoudil

Na program se dostala také aktuální kauza zveřejnění adres poslanců a poslankyň, kteří podpořili vládní novelu pandemického zákona, která je po vrácení Senátem znovu ve Sněmovně. Projednávání předlohy provází obstrukce ze strany opozice, zejména SPD, i demonstrace části veřejnosti. Adresy zhruba sedmdesáti zákonodárců zveřejnila protestní iniciativa Chcípl PES.

„Tento akt pan prezident Zeman velmi silně odsoudil. Tady jsem s ním v souladu, odsuzuji to úplně stejně. Nejedná se útok na poslance, kteří sedí ve Sněmovně, ale o možnost, že jsou konfrontováni rodinní příslušníci. Pokud spolu máme být schopni ve Sněmovně diskutovat, tak si musíme definovat jasnou linku. A ta linka je taková, že rodiny politiků se prostě do politického boje netahají,“ prezentoval názorovou shodu Rakušan.

Podle Rakušana zatím policie nemá informace, že by v místech bydliště politiků došlo k nějakému incidentu.  „Policie mi avizovala, že vykonává zvýšený dohled nad těmi 70 adresami, které byly zveřejněny. Byla v kontaktu i s konkrétními lidmi, kteří vyslovili obavu, nicméně zatím nemáme žádnou informaci, že by došlo k nějakému incidentu,“ uvedl Rakušan.

Na slovensko-ukrajinské hranici by mohli pomáhat čeští policisté

Domácí

Rakušan středečním jednáním odstartoval sérii pravidelných schůzek členů nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Zeman chce také obnovit expertní setkání v Lánech ke konkrétním oblastem. Pravidelné schůzky chce prezident absolvovat rovněž s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podobně se v minulém volebním období setkával s tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám