Hlavní obsah

Rozmyslete si, jestli se opravdu musíte nechat otestovat, vyzval Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí vyzval, aby se lidé nechodili nechávat testovat na koronavirus zbytečně. Upozornil, že některá testovací místa jsou vytížená, k čemuž přispívají zájemci, kteří se přicházejí testovat o své vůli. Ministr nevyloučil zavedení dalších opatření.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dva dny po sobě oznamoval změny v nošení roušek. Pokaždé jinak.

Článek

„Aktuálně máme v Praze 18 testovacích míst, jsou poměrně výrazně vytížená,“ uvedl ministr na tiskové konferenci k preventivní akci Stan proti melanomu.

Můžeme ještě přitvrdit, naznačil ministr další možná opatření

Domácí

Lidé přicházejí na testy buď na doporučení lékaře či hygieniků, pak jim je hradí pojišťovna, nebo si test mohou zaplatit sami. „Šedesát procent lidí je indikovaných hygienou,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), který se konference také účastnil.

Každý třicátý test odhalil nakaženého

Koronavirus

Vojtěch požádal, aby lidé zvažovali, jestli je nutné se nechat testovat „jen pro jistotu“. „Měli by mít jasné důvody. Ale nemůžeme nikomu bránit, aby se otestovat nechal. Budeme se snažit kapacity dál navyšovat,“ řekl Vojtěch.

Posílit je podle něj možné například odběrové místo ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a zapojit by se mohla také Nemocnice Na Františku v Praze 1.

Druhý test na koronavirus byl také negativní. Vojtěch ukončil karanténu

Domácí

V médiích a na sociálních sítích se objevují případy, kdy lidé byli v kontaktu s pozitivně testovaným, ale hygienici ho nevyhodnotili jako dost rizikový a lidi na test neposlali. Takoví lidé se pak většinou nechávají testovat sami a test si platí. Další případy samoplátců jsou i lidé, kteří nechtějí čekat několik dní na telefonát z hygieny, když vědí, že se s nakaženým setkali.

Nákaza se nyní v ČR zjišťuje výtěrem z nosohltanu, což vyžaduje pracné laboratorní zpracování. Výsledek by lidé měli mít většinou do 48 hodin. Cena byla stanovena na maximálně 1674 korun za test a 82 korun za odběr. Některá centra účtují samoplátcům víc, například za přednostní výsledek. V říjnu by měly být k dispozici i testy ze slin, kde by vyhodnocení mělo trvat asi 45 minut.

Kvůli Německu jsou v Praze fronty na testy

Koronavirus

Počty nových případů covidu-19 v ČR rostou téměř nejrychleji z Evropské unie. V sobotu přibylo v ČR rekordních 1541 nakažených, což je téměř o 100 více než v pátek. Ve volných dnech přitom laboratoře zpravidla testují méně. V neděli bylo pozitivně testováno téměř 800 lidí.

Před odběrovými místy v Praze se tvoří dlouhé fronty (reportáž z 8. září).Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám