Hlavní obsah

Rozdíl je obrovský, říká primář, který léčil první nakažené

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velice rychle utekl rok boje s onemocněním covid-19 podle primáře infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavla Dlouhého.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Právě v ústecké nemocnici se objevil přesně před rokem 1. března jeden z prvních pozitivních pacientů v Česku. „Rozdíl oproti jaru je dnes obrovský. Na jaře jsme měli jen omezené možnosti diagnostiky, na výsledek PCR testů jsme čekali i pět až sedm dní. Měli jsme plné oddělení pacientů, kteří měli jen nějaké chřipkové potíže, ale nevěděli jsme, co jim vlastně je, protože jsme neznali výsledek. To bylo velmi frustrující,“ vzpomínal Dlouhý.

Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. Lůžka na JIP docházejí v celé zemi

Domácí

„Dnes máme proti jaru i ověřené léky. Na jaře jsme používali mnohé léky jenom na základě názoru nějakého čínského lékaře, který napsal, že to pomohlo jeho dvaceti Číňanům,“ řekl Právu Dlouhý. Lékaři i zdravotní sestřičky podle něj naopak nyní zvládají diagnózu skvěle a rutině a nemají žádné pochybnosti, jak postupovat.

„Měli nás za exoty“

V Ústeckém kraji i v celém Česku se před rokem řešilo, zda jet, či nejet lyžovat do Itálie. Na zájezdu se tam nakazil i jeden z prvních pacientů s covidem v Česku. Právě tehdejší výlety za lyžováním Dlouhý odsuzoval.

„Pamatuji si, že jsem někde na počátku byl přizván do televize. A tam někteří odborníci říkali, ať lidi jedou lyžovat, že na svahu se nic nestane. A já jsem říkal větu, kterou slyším jak dnes, že do Itálie na lyže může jet jen úplný blázen. Ta věta se mi docela často vrací,“ vzpomínal primář.

Risk se vyplatil: K ochraně stačí jedna dávka, britská vláda je nadšená

Koronavirus

Podle něj je na cestě těžkým rokem pozitivní to, že se už milion lidí uzdravil a vrátil do normálního života. „Myslíme si, že další milion tu infekci prodělal a neměl žádné příznaky, nebo nešel na test. Mrzí nás každé úmrtí, na druhou stranu tady máme obrovské množství uzdravených. Jen na našem pracovišti jsme měli 1200 pacientů a naprostou většinu jsme uzdravili,“ podotkl primář.

„Máme před očima různé příběhy a lidé nám i s odstupem měsíců píšou děkovné dopisy a vzpomínají, jak jsme jim pomohli. A to mám dodává sílu do dalších měsíců epidemie,“ doplnil Dlouhý.

Věděl jsem, že je zle, když se Babiš jmenoval zmocněncem pro očkování, řekl Blahuta

Domácí

„Jsme přesvědčeni, že očkování funguje, pomáhá a je cestou, jak se z toho můžeme dostat. Už to vidíme u zdravotníků, kde došlo k velkému poklesu nemocnosti,“ uzavřel primář.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám