Hlavní obsah

Nákazy u dětí rostou bez ohledu na to, zda chodí do školy, nebo ne

Počet nakažených v Česku v posledních dnech roste a s tím roste i počet nakažených dětí, a to i těch nejmenších. Vláda se proto rozhodla zavřít mateřské školy a první a druhé třídy základních škol, které zatím fungují. Graf nových nákaz mezi dětmi ovšem ukazuje, že přítomnost dětí ve škole či školce nemá na nárůst vliv. Naprosto stejným tempem totiž roste nákaza i ve věkových skupinách, které jsou doma na distanční výuce.

Článek

Počty nakažených dětí začaly růst v polovině února, tedy zhruba v době, kdy začaly růst počty nakažených ve všech věkových skupinách.

V té době žádné „další“ děti do škol nenastoupily. Ty nejmenší chodí do první a druhé třídy od ledna. U nich je v nákazách patrný mírný nárůst právě v první polovině ledna, pak šla čísla dolů.

Vláda chce omezit pohyb mezi okresy na 3 týdny a zavřít školy a školky

Domácí

U dětí doma roste nákaza úplně stejně

Vývoj křivky nákazy nejmenších dětí téměř kopíruje křivka nákaz dětí, které do školy či školky nechodí a jsou na distanční výuce. Ve věkové kategorii 9 až 15 let byl na začátku února sedmidenní průměr nákaz 400 nakažených denně, na konci února je to 713. Je to nárůst o 78 procent.

U žáků prvních a druhých tříd to bylo 143 nákaz denně v sedmidenním průměru na začátku února, na konci měsíce pak 255. Nárůst je 78 procent.

U nejmenších dětí, které chodí do školky, tedy dětí ve věku 3 až 6 let (Novinky při stanovení hranice vycházely z toho, že většinu doby, kdy je dětem 6 let, stráví spíše ve školce než ve škole), byl sedmidenní průměr nákaz 271, na konci měsíce je to 491. To je nárůst o 81 procent.

Rozdíly mezi věkovými skupinami jsou zanedbatelné.

Šíří se nákazy ve firmách

Ve věkové skupině 18 až 50 let je nárůst nakažených mezi začátkem února a koncem února o 69 procent. Lidé v produktivním věku se nejčastěji nakazí v práci a některé firmy se potýkají s velkým množstvím pozitivních zaměstnanců. Například odbory automobilky Škoda Auto uvedly, že nakaženo je 684 pracovníků. Podnik Juta uváděl v jednom ze závodů 120 nemocných z 500 zaměstnanců.

V automobilkách Škody jsou stovky nakažených, uvedly odbory

AutoMoto

Ve věkové skupině 51 až 79 let je ve stejném období nárůst 49 procent.

Mezi nejstaršími občany nad 80 let je to pouze 14 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám