Hlavní obsah

Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. Lůžka na JIP docházejí v celé zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhorší situace, co se týče počtu volných lůžek na jednotkách intenzivní péče, je v Karlovarském kraji. Situace ale není o moc lepší ani v ostatních regionech. Pardubický kraj dokonce v úterý kvůli kritické situaci v nemocnicích vyhlásil stav hromadného postižení osob. ČT to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Článek

Tuzemské nemocnice jsou vlivem masivního šíření nákazy koronaviru a jeho britské mutace na hraně svých možností a kapacit.

V Pardubickém kraji už nejsou podle hejtmana Netolického pro pacienty s covidem-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách „Počátkem minulého měsíce bylo v našich nemocnicích hospitalizován 280 pacientů, nyní jich je přes 500. Počet denní příjmů je kolem 70,” sdělil v úterý. Ještě v pondělí vykazoval kraj 15 volných lůžek.

Zlínská nemocnice vrací pomoc, přijímá těžké případy z jiných krajů

Domácí

„Stav hromadného postižení osob pak fakticky znamená, že pokud bude do našich nemocnic další požadavek na hospitalizace, tak budeme žádat o pomoc další kraje. Uvidíme jak budeme úspěšní, ostatní kraje se také plní,” vysvětlil.

Mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová ČTK řekla, že v nemocnicích je nyní konkrétně 501 pacientů s covidem-19, 69 z nich vyžaduje intenzivní péči.

V Karlovarském kraji zbývají čtyři lůžka

Situace je špatná i v nemocnicích v Karlovarském kraji. Ty dlouhodobě volají o pomoc a možnosti převážet pacienty do sousedního Německa. Z celkových 36 JIP lůžek bylo k pondělí 1. března obsazeno 32, což odpovídá zaplnění téměř 89 procent dostupných kapacit v kraji. Volná zbývají čtyři.

Podmínkou pro aktivaci zahraniční pomoci, kterou České republice nabízí jak Německo, tak třeba Polsko, je podle nedávného vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého pokles kapacit na deset a méně procent volných lůžek.

Kvůli šíření britské mutace, která je nakažlivější než původní virus, stoupajícím počtům nakažených, ale i hospitalizovaných pacientů, zvláště v těžkém stavu, což činí situaci v řadě tuzemských nemocnicích kritickou, vláda od pondělí uvalila na Česko lockdown. Kromě toho, že již dříve uzavřela tři regiony - Chebsko, Sokolovsko a Trutnovsko - také nově lidem napříkald zakázala, až na výjimky, překračovat hranice okresů, aby se šíření nákazy v republice omezilo.

Už nastal čas. Česko konečně požádá Německo o pomoc

Domácí

Kapacity lůžek intenzivní péče jsou z více než 80 procent vyčerpány také v Praze, kde je z celkových 542 JIP lůžek volných 90. To odpovídá volné kapacitě 16 procent. Podobně je na tom Středočeský kraj. Zde jsou volná lůžka pro 20 pacientů a celkový obsazenost se pohybuje okolo 84 procent.

Kapacity JIP lůžek v krajích jsou rozdílné

Nízké počty volných lůžek jsou z pohledu absolutních čísel také v Libereckém (14) či Jihočeském kraji (10).

Každý kraj má ovšem jinou kapacitu lůžek. Kapacity tedy v některých regionech mohou být sice vyčerpány například ze 60 procent, ale kvůli vysokému lůžkovému fondu zbývá v rámci volných 40 procent například 105 lůžek JIP, jako je tomu například v Jihomoravském kraji.

Počty lůžek pro pacienty ve vážném stavu se navíc v jednotlivých krajích průběžně mění, jak nemocnice lůžka reprofilizují, neboli přizpůsobují aktuálním potřebám.

Zlínská nemocnice vrací pomoc, přijímá těžké případy z jiných krajů

Domácí

Nejnižší obsazenost JIP lůžek je pak podle dat platných k 1. březnu v Moravskoslezkém kraji, kde je z celkových 302 lůžek volných 150, tedy necelá polovina. Pozitivnější situace je také ve Zlínském kraji, kde je volná kapacita zhruba 40 procent. To může mít i určitou souvislost s tím, že se oba regiony v uplnulých měsících výrazně potýkaly s nákazou covidem-19 a situace v tamních nemocnicích byla kritičtější než jinde v Česku a mnoho lidí nákazou prošlo.

Aktuálně v tuzemských nemocnicích leží s covidem 7717 pacientů, z toho je 1501 je na jednotkách intenzivní péče. Výše uvedená čísla o dostupných kapacitách JIP počítají jak s těmito covidovými pacienty, tak i s těmi, co v nemocnicích leží s jinými chorobami. „Do obsazenost lůžek JIP se počítají kromě covidových pacientů i lidé, kteří leží v těžkém stavu s jinými chorobami. Promítají se do toho i nefunkční lůžka, která nemohou fungovat například z důvody nákazy personálu, který by je mohl obsluhovat. Po sečtení všech těchto možností z toho vyjdou volná lůžka,” osvětlil Novinkám šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám