Hlavní obsah

Roušky trápí spíš rodiče než žáky, tvrdí učitelé

Žáčci prvních a druhých ročníků už od minulé středy statečně bojují spolu s učitelkami ve třídách s nošením roušek. Drtivá většina žáků je nosí, a ačkoli je to pro všechny náročnější, nezbývá jim než si zvyknout.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Všechny děti roušky nosí, jen dvě děti zůstaly doma a mají individuální výuku, protože žijí doma s lidmi v rizikové skupině. Jim se paní učitelka musí věnovat zvlášť,“ uvedla zástupkyně ředitele základní školy v mělnické části Pšovka Petra Havlová.

Někde ale narazili učitelé i na odpor. „Většina dětí roušku nosí, když někdo zapomene, tak tady nějaké roušky máme, takže je můžeme poskytnout. Máme tady ale i případ, kdy maminka dítěti odmítá roušku dávat kvůli obavám ze zhoršení zdravotního stavu,“ potvrdil Právu ředitel školy ve Vodárenské ulici v Kladně Jaroslav Feřtek.

Chce potvrzení od doktora

Výjimku ze zákona, že roušku nemusí nosit, mají jen mentálně postižené děti, takové ale v této kladenské škole nemají.

Radši jednu změnu za 10 dní než pořád něco měnit, říká šéf asociace ředitelů ZŠ

Domácí

„Proto jsem maminku odkázal na pediatra, aby nám potvrdil, že jako lékař nedoporučuje nebo zakazuje nošení roušky. To nám zatím nedala. Bohužel od ministra nemáme instrukce, jak postupovat, když rodiče dát roušku dítěti odmítají. Pokud dítě nepustíme do školy, narážíme na povinnou školní docházku,“ vysvětloval ředitel Feřtek.

Jednání školy s maminkou dítěte odmítající nošení roušky tak zatím spěje k tomu, že dítě nejspíš zůstane doma. „Patrně zváží, že nebude dítě posílat do školy a využijí individuální komunikaci s učitelem,“ dodával ředitel a poukazoval na obrovskou zátěž pedagogů. Ti se musí věnovat dětem ve škole, kde navíc vznikly během distanční výuky obrovské rozdíly mezi jednotlivými žáky, a po výuce se zvlášť věnují dětem přes vzdálený přístup.

„Děti to nějak zvládají, ale spíš to nezvládají rodiče, kteří si myslí, že děti mají problémy. Takže nás pořád bombardují, jestli to můžeme nějakým způsobem změnit, jestli by nemohly nosit štíty,“ reagoval na dotaz Práva ředitel ZŠ Pražačka v Praze 3 Pavel Dobeš.

Problémy nejsou, hlásí školy

Škola v takovém případě odkazuje na aktuální vládní nařízení. „Jestli rodiče chtějí, aby dítě mělo štít, musí mít od lékaře nějaké potvrzení, že má aktuální zdravotní problémy,“ doplnil a připomněl, že v září kvůli nutným rouškám v lavicích někteří rodiče svoje potomky do školy raději neposílali. „Žádný problém,“ komentoval v pondělí nošení roušek ve škole ředitel základní školy na Uhelném trhu v Praze 1 Petr Tlustý.

Většina dětí se covidem nakazí mimo školu, tvrdí německá studie

Koronavirus

„Výraznější problém jsem nezaznamenal. Kromě čtyř dětí chodí do školy všechny a všechny s rouškou,“ popsal aktuální stav na velké Základní škole Otokara Březiny v Jihlavě její ředitel Vladimír Nekvinda. Jak připustil, ideální disciplína se zřejmě u malých dětí očekávat nedá. „Asi je samozřejmé, že občas to někomu sjede z nosu.

Také mi píší někteří rodiče, že jejich děti mají problém s dýcháním. Ale do školy děti s rouškou chodí. S konflikty či sundáváním roušek jsme se tu nesetkali,“ řekl Právu.

V základní škole v Počátkách na Pelhřimovsku byla odpověď na otázku, zda jsou s rouškami u nejmladších dětí problémy, velmi stručná – ne. Její ředitel Jaroslav Blažíček totiž aktuálně řeší situaci mnohem zapeklitější.

„Ozval se mi rodič, který nechce uvolňovat dítě do školy s tím, že mají oba potíže se srdcem, otec má bypassy, maminka rovněž něco, a mají strach z nákazy. A já teď vlastně nevím, co s tím,“ uvedl ředitel.

„Netuším, jestli mají rodiče na něco takového právo. Na jedné straně by pak hoch mohl být doma třeba další rok, pokud korona dál poběží, ale na stranu druhou je dost obtížné si vzít na svědomí riziko, že za daných podmínek opravdu domů něco zavleče,“ popsal složitou situaci.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) už před týdnem uvedl, že rodiče, kteří nechtějí děti do školy posílat kvůli vysokým rizikům v případě nákazy, mohou využít například individuální vzdělávací plán.

Návrat školáků: děti se těšily, učitelé si oddychli

Domácí

„Ve třídě mám 26 dětí a chodí všechny. Hned jsme najeli na to, co děti už vlastně znaly od září a půlky října, už tehdy musely roušky nosit. Maminky jsou pečlivé, dávají dětem na výměnu. Máme samozřejmě také dezinfekci u vchodu do školy, u vstupu do třídy, nosíme roušky. V nich chodíme i na vycházky. Dětem nevadí, jsou hlavně rády, že jsou ve škole, a já taky. Je to bez problémů, myslím, že děti to zvládají i lépe než my dospělí,“ usmála se Petra Kačerová, třídní druhé třídy Základní školy Na Ostrově v Jaroměři na Náchodsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám