Hlavní obsah

Roman Prymula. Jedinec, který jako první chtěl Čechy promořit

Novinky, Veronika Neprašová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl být tím, který pomůže Česku udolat mocného koronavirového nepřítele. Svou jarní tvář oznamující dlouhodobé uzavření země a volající po řízeném promořování obyvatelstva vyměnil Roman Prymula v září už jako ministr zdravotnictví za postoj důvěryhodného odborníka, který prosí národ o pomoc. Tím, že sám „doma nezůstal”, o což přitom občany prosil na Twitteru, se stal jedním z nejkratší dobu úřadujících ministrů v novodobé historii ČR.

Záznam jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví ČR 21. září 2020Video: Facebook: Miloš Zeman - prezident České republiky

 
Článek

Pouhých 32 dní uplynulo od chvíle, kdy prezident Miloš Zeman předával na zámku v Lánech ministerské jmenování Romanu Prymulovi. Muži, který obohatil slovní zásobu veřejnosti o výrazy typu „navolávat”, „pík”, „kohorta”, „klastr”, „oploštění křivky” či „protestovat” ve smyslu plošně otestovat. Občany nazýval „jedinci” a živobytí lidí v kultuře či sportu pro něj byly „volnočasové aktivity”.

„Nedovedu si představit nikoho kompetentnějšího, který by stál v čele boje proti druhé vlně pandemie. Vím, jak skvěle jste obstál, když jste bojoval s první vlnou. A plně věřím, že stejně tak obstojíte i nyní ve velice a velice složité situaci,” věřil ve svého dlouholetého spojence Prymulu Zeman. Ostatně, za to, jak „zvládl první vlnu”, ho hodlal prezident 28. října ocenit státním vyznamenáním.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Záběr ze jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví, jak jej pořídil Pražský hrad

Nový ministr hned utahuje šrouby: Bary budou zavírat v deset, hromadné akce čeká omezení

Domácí

O 32 dní později převezme prezident buď Prymulovu rezignaci, nebo z rukou premiéra Andreje Babiše jeho odvolání. Ve chvíli, kdy v pátek ráno zveřejnil deník Blesk fotky z nočního jednání Prymuly se šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, kteří se během nouzového stavu a přísného omezení volného pohybu osob sešli pozdě večer v zavřené restauraci, a navíc bez roušek, začaly odbíjet poslední hodiny Prymulova setrvání v ministerské funkci.

Prymula přistižen v noci v restauraci a bez roušky

Domácí

„Tahle věc se neměla stát,” uvedl na mimořádné tiskové konferenci v jedenáct dopoledne premiér Babiš. „Absolutní šok. Nechápu, když požadujeme od lidí, aby dodržovali pravidla, a komplikujeme jim život, tak musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit,“ dodal. Takto otevřenou veřejnou kritiku od něj dosud žádný končící ministr nesklidil.

Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj

Domácí

Promořujme se! A zůstaňme zavření

Výraznou tváří koronavirové pandemie v Česku se Roman Prymula stal už na jaře, kdy celosvětová epidemie dorazila na naše území. Zprvu řídil Ústřední krizový štáb a byl to on, kdo přicházel s návrhy většiny protiepidemických opatření. A také s prohlášeními, která premiér Babiš a tehdejší ministr Vojtěch následně před veřejností horečnatě „žehlili”, například slova o masivním promořování obyvatel nebo o tom, že by Česko mohlo uzavřít své hranice až na dva roky.

Česko kvůli koronaviru nasadí na hranice armádu

Koronavirus

Na ministerstvu působil Prymula jako náměstek od roku 2017, avšak s tehdejším šéfem resortu Adamem Vojtěchem si nesedl. Jejich spory vygradovaly koncem letošního května, kdy Prymula z ministerstva odešel na Úřad vlády dělat vládního zmocněnce pro vědu a výzkum.

Sídlo resortu na Palackého náměstí v Praze však neopustil nadlouho a již za necelé čtyři měsíce se stěhoval zpátky – a rovnou do ministerské kanceláře s výhledem na pražské nábřeží a Hrad.

Když se koncem září stal nástupcem Adama Vojtěcha, měl jako krizový manažer pomoci zvládnout nástup druhé vlny, která na zemi udeřila nesrovnatelně razantněji než ta jarní. Veřejně prosil všechny občany o trpělivost a ohleduplnost, „zůstaňte prosím doma”, zněla jeho třívteřinová výzva národu z minulého týdne.

To, že sám doma nezůstal, ale naopak vědomě porušil většinu vlastních protikoronavirových nařízení, ho nakonec odsoudilo k tomu, že se stal jedním z nejkratší dobu sloužících ministrů v historii Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám