Hlavní obsah

Rok po tornádu v Moravské Nové Vsi se život začíná vracet do normálu

Moravská Nová Ves

Před rokem se Moravskou Novou Vsí prohnalo ničivé tornádo, které poškodilo stovky domů. Skoro dvě desítky byly určeny k demolici. Starosta obce Marek Košut Novinkám po roce zhodnotil, jak na tom městys je. Život se vrací do normálu, přestože práce stále probíhají a probíhat budou.

Rok po tornádu v Moravské Nové Vsi se život začíná vracet do normáluVideo: Novinky

 
Článek

24. června 2021 se Hodonínskem a Břeclavskem prohnala bouře, ke které se přidalo extrémní krupobití a také tornádo. Byla mu naměřena druhá největší hodnota (F4) z celosvětově používané Fujitovy stupnice.

Srovnání před a po roce - Solární elektrárnaVideo: Novinky

V Moravské Nové Vsi bylo poškozeno nejvíce domů ze všech zasažených obcí, celkem asi 370. Třicet jich muselo být následně zdemolováno. Tornádo zničilo mimo jiné i dva penziony či hospodu nebo kostel sv. Jakuba Staršího.

Úder tornáda se předpovídat nedá

Domácí

Opravy neustále probíhají

Jaká panuje situace rok po tragédii? Starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut Novinkám popsal, kde všude v tuto chvíli probíhají opravy:

„Opravuje se v místní školce, na prvním stupni školy se pracuje na úplné generálce budovy. Další rekonstrukce nás čeká v sokolovně, aby lidé už mohli konečně sportovat, radnice dostala novou střechu, práce se ale teprve dokončují.“

Foto: Novinky

Mateřská škola je hotová.

Dvě miliardy korun

Za rok od neštěstí bylo jen do veřejných prostor investováno okolo 170 milionů korun. „Když jsem ale dal dohromady soukromé domy, veřejné plochy a budovy, podnikatelské subjekty… Celé to vychází až ke dvěma miliardám finanční pomoci, která tady byla a bude prostavěna,“ pokračuje starosta.

Strach z bouřky

Život se zde už v rámci možností vrátil do normálu. „Ve škole budou pořád čtyři třídy, které se musely přesunout do náhradních míst, ale od nového školního roku už by měly být zpátky.“ Dokončuje se také oprava místní hospody.

Foto: Novinky

Letošní plesovou sezonu chce starosta v Sokolovně stihnout.

Panuje zde ale prý značně optimističtější nálada. „Co se týče oprav, tak tam je ještě spousta práce, ale jakási naděje tam je, protože ta poskytnutá pomoct byla obrovská,“ uvedl pro Novinky starosta.

Ani ne deset minut a máte po životě, líčí spoušť seniorka z Moravské Nové Vsi

Domácí

Obavy ale lidem dělá přicházející bouřková sezóna a taky fakt, že na případné tornádo nebo jinou přírodní katastrofu podobného rázu se nelze úplně předem připravit. „Jde cítit, že lidé jsou z bouřek nervózní, já osobně věřím statistice, takže vím, že ta pravděpodobnost, že by se opakovalo něco jako tornádo, je malá,“ říká s úsměvem starosta Marek Košut.

Reklama

Výběr článků

Načítám