Hlavní obsah

Rodičky ani my nejsme testováni, je to nebezpečné, stěžuje si sestra od Apolináře

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacientkám a rodičkám, ale ani personálu v porodnici u Apolináře v Praze se nedělají testy na koronavirus, řekla Novinkám jedna ze sester, která se cítí ohrožená. Testy se budou provádět od příštího týdne, dříve to nešlo, potvrdila Novinkám Marie Heřmánková, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), pod kterou Apolinář spadá.

Foto: Miloš Ruml, ČTK

Gynekologicko - porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v ulici Apolinářské ulici. Budovu projektoval a postavil v roce 1875 architekt a stavitel Josef Hlávka.

Článek

„Na první pohled to vypadá velmi dobře. Co se týče ochranných pomůcek, to se tento týden zlepšilo. Dorazily i respirátory třídy FFP3 a máme štíty, ale upřímně řečeno, nestačí to,” popisuje situaci všeobecná sestra na Gynekologicko-porodnické klinice u Apolináře v Praze, která spadá pod Všeobecnou fakultní nemocnici (VFN).

Ona sama i její kolegyně mají především strach z nákazy, jelikož rodičky ani pacientky, které přicházejí na plánované operace, neabsolvují testy na koronavirus. Denně navíc sestra, které je přes 60 let a nepřála si zveřejnit své jméno, ošetří více než 10 pacientů.

Lékaři: Zákaz otců u porodu nenaruší vztah s dítětem

Koronavirus

Vedení se nestará, cítím se ohrožená

„Operujeme v omezeném programu a jen onkologické pacientky. Ty mají sice roušku, ale nejsou vyšetřené na koronavirus. Pacientky i rodičky jsou skvělé, chápou to, děkují nám a uvědomují si v jakém režimu fungujeme. Mrzí mě, že se o nás ale vůbec nepostará naše vedení. Cítím se ohrožená, jsem už v rizikové skupině, není mi to příjemné a opravdu mi to strašně vadí,” zlobí se sestra.

Na prvním místě by podle ní měla být právě péče o sestry a lékaře, aby oni měli jistotu, že nenakazí pacienty. „Neustále postrádám tu primární péči vůči zdravotnímu personálu. Přeci není takový problém ty pacientky dovyšetřit jedním testem, jehož výsledky můžeme znát za pět hodin: Pokud by se nákaza prokázala v pooperační péči, mohly by nastat vážné komplikace,” uvedla.

Taxikář, který dostal experimentální lék, se uzdravuje, oznámil jeho lékař

Koronavirus

Navíc na koronavirus nebyl podle ní zatím testován ani personál oddělení. Tudíž hrozí riziko přesnosu právě i na pacientky. A to za situace, kdy má oddělení pět nakažených lékařů, kteří jsou v domácí karanténě a léčí se.

Testy začnou v pondělí, slibuje VFN

Sestřička dále dodala, že vedení přislíbilo, že testy se budou dělat u všech pacientek od příštího týdne.

To Novinkám potvrdila i mluvčí VFN Heřmánková.

„Od pondělí budeme testovat všechny přijímané pacienty do VFN na covid-19. Dříve to nešlo z kapacitních důvodů. Ale všichni lékaři a zdravotnický personál byli přesně a opakovaně poučení hygienou, jak se mají chovat,” napsala v SMS zprávě Heřmánková.

Reklama

Výběr článků

Načítám