Hlavní obsah

Rodiče školáků, kteří budou kvůli karanténě učitelů doma, mohou nakonec ošetřovné dostat

Ministerstvo školství umožní školám, jejichž učitelský sbor bude v karanténě a ony vyhlásí ředitelské volno, aby přerušily školní rok. Tím získají rodiče žáků nárok na ošetřovné. Ministerstvo tak rozhodlo poté, co se ukázalo, že některé hygienické stanice nechtějí oficiálně zavřít školy, kde jsou žáci zdraví, ovšem v karanténě jsou učitelé.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr školství Robert Plaga slavnostně zahájil školní rok v Masarykově základní škole v Újezdu nad Lesy v Praze 9.

Článek

Školám pak nezbude nic jiného, než vyhlásit ředitelské volno, ovšem po tu dobu nemají rodiče nárok na ošetřovné. Navíc ředitelské volno lze vyhlásit maximálně na pět dní, ovšem karanténa trvá dní deset.

Hygienici odmítli zavřít například jednu z pražských škol, kde se nákaza objevila mezi učiteli. V takovém případě neprobíhá ani výuka na dálku.

Plaga kritizuje hygienu, ředitelům má pomáhat

Domácí

"V případě, že by krajské hygienické stanice nebyly schopny změny své praxe, pak školám, které nemohou zabezpečit prezenční výuku z důvodu karantény pedagogických a dalších pracovníků, ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na žádost školy změní po dobu nezbytně nutnou organizaci školního roku, čímž také zajistí nárok rodičů na ošetřovné," odpověděl ve čtvrtek ministr Robert Plaga v dopise šéfovi školských odborů Františku Dobšíkovi, který na problém upozornil.

"Znamenalo by to, že by se v těchto školách mohl posunout začátek školního roku," vysvětlila mluvčí esortu Aneta Lednová. Úřad podle ní už toto řešení umožnil ZŠ prof. Švejcara v Praze 12 nebo Gymnáziu Nymburk.

V karanténě kantoři, ne škola. Rodiče nedostanou ošetřovné

Koronavirus

Podle ministra školství se dá uzavření školy kvůli změně organizace školního roku označit za nepředvídatelnou událost, při které vzniká nárok na ošetřovné. Podle zástupkyně školských odborů v Praze Evy Dvořáčkové musely nyní kvůli uzavřeným školám zůstat doma s dětmi bez ošetřovného stovky rodičů.

Ošetřovné se nyní dává z nemocenského pojištění ve výši 60 procent základu výdělku devět dnů na děti do deseti let. Aktuální návrh ministerstva práce počítá s tím, že by se vyplácelo po celou dobu případného uzavření tříd či škol. Podpora by měla být na školáky do 13 let. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale není úprava ošetřovného teď urgentní.

Podle spolku Pedagogická komora se v úterý při zahájení školního roku neotevřely asi dvě desítky z celkem 12 000 škol. Plaga uvedl, že je více než deset škol, které se neotevřely z rozhodnutí krajských hygienických stanic. V dalších podle něj o posunutí začátku školního roku rozhodli ředitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám