Hlavní obsah

Revoluční novinka pro diabetiky. Díky senzorům můžou žít bez omezení

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Kateřině je dvaadvacet let a už osm let bojuje s cukrovkou. Omezení v podobě neustálého kontrolování hladiny cukru v krvi jí znemožňovalo se naplno věnovat své největší vášni, kterou je americký fotbal. Díky novému typu glykemických senzorů se jí změnil život.

Revoluční novinka pro diabetiky. Díky implantabilním senzorům můžou žít bez omezeníVideo: Novinky

 
Článek

Mladé ženě přišli lékaři na cukrovku ve čtrnácti letech, když nepřiměřeně zhubla. „Bylo to těžké se s tím vyrovnat a naučit se žít s omezením, ale zvykla jsem si,“ usmívá se mladá žena.

Jako zdravý člověk

Ta také přiznává, že kvůli nestabilitě hladiny cukru v krvi bývala hodně unavená a během náročných tréninků a zápasů nebyla schopná podávat takové výkony jako její zdravé spoluhráčky.

Foto: Novinky

Dvaadvacetiletá sportovkyně si pochvaluje, že může fungovat jako zdravý člověk.

„To se změnilo díky tomu senzoru. Vůbec o něm nevím, mám ho na tréninky, nijak mě neomezuje. Měří veškeré hodnoty, které si akorát kontroluji na mobilu, a podle toho, jaké jsou, tak se zachovám. Žiju teď jako zdravý člověk,“ říká Kateřina Vargová.

Historický milník

Po objevení inzulinu a následném zavedení glukometru v 70. letech se podle odborníků jedná o třetí historický milník v léčbě diabetu.

Revoluční novinku, tzv. dlouhodobé implantabilní senzory, představila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Ta je také zatím jediná Česku, která nový typ senzorů nabízí.

Foto: Novinky

Senzor měří hodnoty v krvi půl roku.

Senzor se pacientům s diabetem prvního typu zavádí do podkoží ruky. Zákrok není nijak náročný, provádí se v lokální anestezii. Pacient není následně nijak omezen. Veškeré potřebné hodnoty senzor měří a posílá data do mobilní aplikace. Senzor dobíjí malý vysílač, který se nalepí na ruku.

Není potřeba chodit k lékaři

„Pacientovi aplikace co pět minut ukáže výsledek glukózy v podkoží a zároveň mu ukáže směr, kam glykémie jde, to znamená, jestli klesá nebo stoupá, a to mu umožní reagovat včas na blížící se hypoglykémii nebo hyperglykémii,“ vysvětlil Novinkám diabetolog Jan Šoupal z III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Data se automaticky ukládají i do zabezpečené aplikace, do které má lékař přístup. Díky tomu nemusí pacient tak často chodit k lékaři, vše se dá vyřešit po telefonu.

Foto: Novinky

Veškerá data jsou vysílána do mobilní aplikace.

Senzory nově platí pojišťovny. VFN chystá osvětu mezi ostatními lékaři, aby byli také schopni pacientům revoluční novinku nabídnout.

Čím dál víc nemocných

Diabetes má v Česku skoro milion pacientů, navíc křivka nemocných neustále rapidně stoupá v důsledku špatného životního stylu lidí.

Podle Šoupala se předpokládá, že během deseti let bude v Česku 1,3 milionu nemocných. Senzory jsou zatím hlavně pro diabetiky s prvním typem, ale předpokládá se, že do budoucna budou vhodné i pro pacienty s druhým typem diabetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám