Hlavní obsah

Řešte, jak mají volit lidé v karanténě, vyzval vládu Senát

– Praha

Senát vyzval ve středu vládu, aby připravila opatření, která by umožnila volit v podzimních krajských volbách i těm lidem, kterým bude v souvislosti s koronavirem nařízena karanténa. Senátoři současně odmítli, aby byly volby odloženy. Tuto možnost nevyloučil ministr vnitra Jan Hamáček. Výzvu podpořili i senátoři obou vládních uskupení ANO a ČSSD.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Senátor Václav Hampl mluví na středeční schůzi Senátu

Článek

Podle Hamáčka zkrátka lidé, kteří budou v karanténě, nebudou moci hlasovat, protože neexistuje způsob, jak při hlasování zabránit rozšíření nákazy. V karanténě přitom jsou i lidé, kteří nejsou pozitivní, ale například čekají na testy či jejich výsledky poté, co se s někým pozitivním setkali.

Ministerstva vnitra a zdravotnictví proto vytvoří pracovní skupinu, která se bude zabývat epidemiologickými opatřeními během voleb a možností hlasování lidí v karanténě.

Hamáček nevyloučil další mimořádný stav a odklad voleb

Domácí

Návrh, že v krajním případě, pokud by nakažených bylo hodně, by se volby odložily, Senát označil za nepřijatelný. Předseda senátní ústavní komise Jiří Dienstbier (ČSSD) k tomu uvedl, že volby by bylo možné odložit pouze za nouzového stavu a volebním zákonem, který by musely schválit obě komory Parlamentu tak jako v případě jarních doplňovacích senátních voleb na Teplicku.

Dienstbier zapochyboval o tom, zda má vláda s ohledem na to, že nařízená karanténa podle platných zákonů nedovoluje lidem hlasovat ve volbách, nějaké možnosti řešení. Opoziční senátoři ale oponovali tím, že členové volebních komisí by mohli například dojít za lidmi v karanténě s ochrannými pomůckami a s přenosnými volebními schránkami. Pracovní skupina by měla podle Hamáčka prověřit všechny možnosti včetně využití speciálních mobilních uren či volebních komisí.

Mlsna: Odklad říjnových voleb nehrozí. Lidé v karanténě ztrácejí volební právo

Domácí

Pravidlo, podle kterého nemohou ve volbách hlasovat lidi umístění v karanténě kvůli potenciální nákaze přenosnou nemocí, platí pro krajské volby od roku 2000 a pro senátní od roku 1995. Podle kritiků ale bylo připraveno kvůli jednotlivcům a nepočítalo s možností, že by v karanténě byly celé obce či regiony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám