Hlavní obsah

Restaurace otevřely zahrádky, hosty odrazuje počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí mohou restaurace a kavárny znovu přivítat hosty. Zatím jen ve venkovních prostorech. Vychutnat si jídlo a pití a v klidu si k tomu sednout mohou po skoro půlroční pauze ti, kteří mají negativní test na koronavirus, dokončené očkování nebo prodělali onemocnění covid-19. První den rozvolnění zatím provází nízká návštěvnost, venku je chladno a někde i prší. Restauratéři nicméně věří, že se lidé vrátí.

V pondělí se znovu otevřely zahrádky restauracíVideo: Novinky

 
Článek

„Jsme rádi, že po otevřených okénkách celou zimu můžeme konečně otevřít i dveře. My jsme počítali s tím, že lidé jsou natěšení, že jim to chybělo. A nám zase chyběl kontakt s nimi,“ uvedla Radka Ondráčková z pražského Manifesto Marketu, který provozuje restaurace na Florenci a na Smíchově.

„Jsme založeni na stálé klientele. Ohlas je samozřejmě velký a rezervací máme spoustu,“ řekl majitel vinohradské restaurace Zelená zahrada Jan Lacina s tím, že většina rezervací je hlášena na večer.

Špatné počasí

Zejména v Praze byly první den rozvolnění zahrádky během obědů spíše poloprázdné. Důvodem bylo podle některých obsluhujících zejména chladné a deštivé počasí. To panuje na většině území.

„Je to přesně tak, jak jsme očekávali, lidí je málo. Je to pro nás pouze další zátěž, ekonomicky je to nesmysl. Otevřít jsme museli, protože to lidé očekávali. Držíme personál a na zahrádce kvůli počasí a kvůli tomu, že si lidé odvykli, sedí čtyři zákazníci. Doufám, že se to zlepší, až bude tepleji,“ řekl ČTK majitel restaurace U Kohouta v Hradci Králové Lukáš Matys.

Lidé mohou znovu do fitness center a vnitřních sportovišť, zatím bez šaten a sprch

Domácí

Hosté, kteří budou chtít na zahrádce posedět, by neměli mít žádné příznaky onemocnění a měli by mít s sebou potvrzení o podstoupení PCR nebo antigenního testu uskutečněného v práci, ve škole či v odborné laboratoři. Prokázat se mohou také potvrzením o dokončeném očkování před 14 a více dny nebo o prodělání nemoci během posledních 90 dní.

Restauratéři lidem důvěřují

Lidé mohou případně podstoupit preventivní antigenní samotest před vstupem do venkovních prostor provozoven. Restauratéři nemusí hosty kontrolovat, ti však musí potvrzení doložit při případné kontrole hygienikům a policistům.

„My našim zákazníkům důvěřujeme. Víme, že se umí chovat tady v těchto pandemických podmínkách. Najdou upozornění u naší brány, že je to čistě na jejich zodpovědnost,“ uvedla Ondráčková. „Nám ze zákona nepřísluší je kontrolovat, ale samozřejmě hostům důvěřujeme,“ doplnil Lacina.

Jako na Silvestra. V Polsku se nedočkavci vrhli na zahrádky hospod hned po půlnoci

Evropa

Vzdálenost mezi stoly na zahrádce musí být nejméně 1,5 metru, stejná délka platí i pro vzdálenost stolů od chodníků a kolemjdoucích. U jednoho stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé, pokud nepatří do jedné domácnosti. Mimo konzumaci jídla a pití by měli mít lidé nadále nasazený respirátor, navíc mohou využívat také toalety provozoven.

Kvůli nastaveným opatřením tak většina restaurací mohla zahrádky zpřístupnit pouze v omezené kapacitě. „Za tu dobu, už to trvá přes rok, jsme si zvykli na nějakou rutinu. Máme dezinfekci a snažíme se být k sobě ohleduplní. Snažíme se využívat zeleň k tomu, abychom přirozeně navodili nějaké rozestupy, ale museli jsme kapacitu snížit,“ zmínila Ondráčková.

Podle majitele žižkovské restaurace U Mariánského obrazu Filipa Gruse otevření zahrádek provozovatelům pomůže, výpadek příjmů to však dostatečně nenahradí. „Nebude to takový malér, jako bylo okénko. Samozřejmě se tržby zvýší, ale abychom najeli na to, co bylo předtím, tak bychom potřebovali vnitřní prostory,“ přiblížil.

Interiéry restaurací by mohly otevřít v červnu, řekl Havlíček

Domácí

Pouze v režimu výdejových okének mohly restaurace fungovat od poloviny prosince, zakoupené jídlo a pití nicméně lidé nemohli konzumovat na místě.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí uvedl, že by se vnitřní prostory restaurací mohly otevřít v polovině června. Fungovat by měly na poloviční kapacitu a s nejvýše čtyřmi lidmi u jednoho stolu.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od pondělí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám