Hlavní obsah

Jako na Silvestra. V Polsku se nedočkavci vrhli na zahrádky hospod hned po půlnoci

– Varšava

V Polsku se v sobotu otevřely zahrádky restaurací a kaváren. Lidé, kteří se tohoto okamžiku nemohli dočkat, se v nich usadili hned po půlnoci, informují polská média. S pátkem také v Polsku skončilo povinné nošení roušek venku, nyní si lidé ochranu úst a nosu musí nasazovat jen ve vnitřních prostorách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Půlnoční oslavy jako na Silvestra - v Polsku po sedmi měsících otevřeli bary a hospodyVideo: Reuters

 
Článek

„Rozhodli jsme se, že budeme odpočítávat jako na Silvestra,” řekli portálu onet.pl lidé čekající poslední minuty na otevření zahrádek. „Je to pro nás svátek normality,” uvedli. Stýskalo se jim po setkávání se známými, po hudbě, po možnosti někam vyrazit.

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski podle portálu gazeta.pl lidem nadšeným z rozvolňování protikoronavirových opatření vzkázal, aby nové svobody „využívali s rozumem”. „Prosím vás, myslete stále na bezpečnost, jde o zdraví a život nás všech,” vyzval obyvatele.

Mezi stolky na zahrádkách musí být rozestupy 1,5 metru a obsazený může být jen každý druhý. Od pondělí se také v zemi do škol vrátí žáci druhého stupně, zatím je ale čeká rotační výuka.

V ČR se zahrádky otevřou v pondělí. V Rakousku se otevřou i vnitřní prostory restaurací ve středu.

Zahrádky restaurací se nakonec otevřou už po neděli

Domácí

Podle údajů polského ministerstva zdravotnictví v zemi s asi 38 miliony obyvatel dostalo první dávku vakcíny proti covidu-19 zhruba 11,33 milionu lidí, plně očkovaných je 4,4 milionu lidí. V Polsku se proti covidu-19 nově budou moci nechat očkovat i 16letí a 17letí, jejich registrace začne v pondělí.

V Polsku se koronavirem nakazilo asi 2,85 milionu lidí, z nich 71 311 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám