Hlavní obsah

Lidé mohou znovu do fitness center a vnitřních sportovišť, zatím bez šaten a sprch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po téměř půlroční pauze se mohou od pondělí vrátit do vnitřních sportovišť a fitness center amatérští sportovci. Za přísných opatření a v počtu nejvýše deseti lidí na halu mohou sportovat ti, kteří se prokážou negativním testem nebo potvrzením o očkování či prodělání nemoci. Podle některých provozovatelů rozvolnění přichází pozdě, s nástupem letní sezony totiž zájem o vnitřní sportoviště opadá.

V pondělí otevřela vnitřní sportovištěVideo: Novinky

 
Článek

Ve vnitřních sportovištích platí limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních, ve skupině smějí být maximálně dva lidé a nejvýše 10 lidí na sportoviště a nutné je také dodržovat aspoň dvoumetrové rozestupy. Venku může sportovat maximálně 30 lidí na sportovišti, i zde platí limit jednoho sportovce na 15 metrů čtverečních. Návštěvníci přitom stále nesmějí používat šatny a sprchy.

„Dnes jsme otevřeli všechna vnitřní sportoviště, v Braníku badmintony, v Záběhlicích stolní tenis a squash. Posilovna zatím zůstane zavřená, nevyplatí se nám ji zatím provozovat,” řekl Novinkám výkonný sekretář pražského klubu SK HAMR Jakub Strnad.

Lidé se těšili, potvrzení ukazují sami

Probíhat mohou také skupinové lekce. Podle fitness trenérky z pražského Squashpointu Jany Mrozkové se lidé na obnovení lekcí těšili. „Zpětná reakce, že se otevírají skupinové lekce, byla ohromná, mám plno,” uvedla.

Hnilička rezignoval kvůli pracovnímu vypětí, souvislost s auditem odmítl

Domácí

Lidé by se měli před vstupem prokázat negativním testem na koronavirus nebo potvrzením o očkování či o prodělání covidu. To podle provozní Squashpointu Zuzany Dobrodinské už první den znovuotevření činí návštěvníci sami bez vyzvání. „Jsem překvapená, že lidé chodí a rovnou automaticky sami ukazují potvrzení o testech o očkování, takže to funguje zatím perfektně,” zmínila.

Naopak ve sportovních areálech SK HAMR podle Strnada stačí, aby se lidé prokázali čestným prohlášením. „Myslím si, že každý člověk by měl být zodpovědný sám za sebe. Jsou dospělí a rozumní. Žijeme s covidem víc než rok, tak proč by chodili na sportoviště bez potvrzení, natož s příznaky,” vysvětlil.

Statisícové fixní náklady

Kromě krátkého rozvolnění na začátku prosince byla vnitřní sportoviště pro amatérské sportovce uzavřena od začátku října. Už na jaře se přitom potýkala s prvním lockdownem probíhajícím od března do května, mnoho center a sportovišť se doteď řeší finanční problémy.

Od pondělí by měly být povolené sportovní závody venku. Ve vlnách po třiceti

Domácí

„Vláda diskriminačním způsobem eliminovala část provozovatelů sportovních zařízení a ti nedostávají kompenzace. Jsou to dramatické finanční ztráty. Všechna sportoviště mají fixní náklady čtyři koruny na metr čtvereční a jeden den,” uvedl Strnad. Za měsíc se tak může jednat až o statisícové náklady. Kromě kompenzací na zaměstnance dosáhla některá sportoviště například na program Covid provozovny.

Podle něj navíc současné rozvolnění vnitřních sportovišť přichází pozdě, s nástupem letní sezony totiž zájem o ně opadá. „Něco jiného by bylo, kdybychom otevřeli v únoru, to bychom měli plně nabito za minutu. Teď se to ale postupně plní a dá se říct, že odpolední hodiny jsou naplněny,” dodal s tím, že zájemcům doporučuje rezervace v dopoledních či v nočních hodinách.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od pondělí

Domácí

Menšího zájmu dopoledne tak využili první sportovci. „Už se nám stýskalo po sportu a chtěli jsme to stihnout před prací. Věříme, že ještě tady bude volno a budeme mít klid. Upřímné doufám, že už to vydrží a že po týdnu dvou znovu nezavřou,” uvedl Jakub z Prahy.

Nadále uzavřené pro veřejnost zůstávají bazény, wellness, sauny či wellness centra. V rámci pondělího rozvolnění dochází také například k otevření zahrádek restaurací či opětovnému povolení návštěv v nemocnicích.

Vláda také v pondělí projednává návrh o dalším rozvolnění sportu, od pondělí 24. května by se tak mohl zvýšit limit pro sportování uvnitř na 30 lidí a venku na 50 lidí. A od dalšího týdne by se pak mohl limit zvýšit na 100 lidí uvnitř a 200 lidí venku.

Reklama

Výběr článků

Načítám