Hlavní obsah

Restaurace by mohly otevřít 14. června

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vnitřní prostory restaurací by mohly otevřít 14. června, řekl v neděli premiér Andrej Babiš s odkazem na dlouhodobou strategii, kterou připravila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ta kromě toho obsahuje i testování lidí po návratu z dovolených. Plán v pondělí projedná rada pro zdravotní rizika a Babiš předpokládá, že ho současně v pondělí projedná i vláda.

Foto: Abdel Hadi Ramahi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„14. 6. se otevřou za jasných pravidel restaurace i šatny fitness center, kulturní akce budou mít omezení počtu diváků venku 2000, uvnitř 1000,“ řekl Babiš.

Připomněl, že na akcích bude možné i stát, ovšem jen jeden člověk na čtyři metry čtvereční.

Klíčové číslo kleslo pod 50

Domácí

Pravidla otevření restaurací Babiš neupřesnil, lze však předpokládat, že budou omezení počtu lidí u stolu a také povinnost testu.

Podle balíčků ministerstva financí se restaurace vevnitř měly otevřít ve chvíli, kdy tzv. incidenční číslo, tedy průměrný počet nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel bude méně než 50. To je už od soboty. Už minulý týden ale politici tvrdili, že to bude spíše až v červnu.

"Jde opět o další datum vytažené z klobouku bez jakéhokoliv zdůvodnění," řekl ČTK k termínu možného otevření restaurací předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Pokud by vláda dodržovala své vlastní plány, otevíraly by se podle něj restaurace minimálně o týden dřív.

Povinný test z dovolené

Už 31. května se podle plánu mají otevřít amatérské sportovní soutěže, s účastí venku 150 osob a 75 uvnitř. „Bez omezení venku budou od tohoto data zoologické a botanické zahrady. Mohou se s testem konat školy v přírodě,“ řekl Babiš.

Babiš také uvedl, že návrh obsahuje testování lidí, kteří se do Česka budou vracet z dovolených. Zdůvodnil to tím, že je potřeba zabránit zavlečení mutací. „Musíme ochránit naši zemi od mutací, které by mohly přijít ze zahraničí.”

Řekl také, že na podzim už by mělo být testování ve firmách dobrovolné.

Plán také obsahuje postupně uvolňování pravidel pro hromadné akce. Například od července by na akcích mohlo být 5000 osob venku, uvnitř 2000.

Dětské letní tábory se budou konat, děti ale musí být testovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám