Hlavní obsah

Klíčové číslo kleslo pod 50

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný počet nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel, tzv. incidenční číslo, kleslo v sobotu na 49,66. V porovnání s pátkem je to pokles o téměř čtyři body. Překonání hranice 50 otevírá podle balíčků ministerstva zdravotnictví dveře pro další rozvolnění. Teoreticky by se měly otevřít interiéry restaurací či bazény.

Článek

Všechny kraje v Česku už mají hodnoty pod 75 a dva se už několik dní drží dokonce pod 25, což je hranice, pro niž zatím ministerstvo žádná opatření nestanovilo.

Při hodnotách pod 50 by měl začít platit balíček číslo 5. V něm se otevírají bazény, sauny a wellness, mohou hrát divadla a konat se koncerty uvnitř, vše s omezeným režimem. Měly by se také pro hosty otevřít interiéry restaurací.

Přehledně: Co přinese další rozvolnění

Domácí

Vláda má ovšem v plánu uvolnit jen některá z těchto opatření. Od pondělí se k prezenční výuce vrací všichni středoškoláci, otevřou se také ubytovací zařízení.

V omezeném režimu mohou hrát divadla či kina, ne všechna to ale kvůli omezování počtu návštěvníků a dalším omezením využijí. Vnitřní prostory restaurací se neotevřou dříve než v červnu, o otevírání bazénů a saun dosud řeč nebyla.

Dva kraje pod hranicí 25

Pod hranicí 50 je šest krajů a Praha. Nejlépe je na tom stále Karlovarsko, kde mají 20 nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel. V Královéhradeckém kraji je to 21. Následují Plzeňský kraj (32), Pardubický (34), Středočeský (35), Praha (45) a Ústecký kraj (48).

Přibylo 672 nakažených, počet úmrtí překročil 30 000

Domácí

Nad hranicí 50 jsou potom Jihomoravský a Liberecký kraj a Vysočina (shodně 57), Jihočeský kraj (62), Olomoucký (66), Moravskoslezský (68) a Zlínský (73).

Ve všech krajích jdou čísla stále dolů, v některých dokonce velmi rychle, například na Ústecku za jediný den číslo kleslo z 55 na 48.

Poslední rozvolnění v nedohlednu. Epidemie teď bude ustupovat pomaleji, myslí si Svrčinová

Domácí

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v pátek uvedla, že předpokládá, že pod hranicí 50 už čísla nebudou klesat tak rychle a k číslu 25 by se země mohla dostat do konce prázdnin.

Reklama

Výběr článků

Načítám