Hlavní obsah

Primátorovi jsem od plic řekl, co si o tom myslím, zlobí se hejtman Holiš kvůli trhům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) v rozhovoru pro Právo zkritizoval otevřené trhy ve Zlíně a v souvislosti s tím i svého stranického kolegu, primátora Jiřího Korce. Holiš, který byl v říjnu zvolen do Sněmovny, ale poslaneckého mandátu se vzdal, aby se mohl plně věnovat kraji, vyzval státní orgány, aby zajistily dodržování zákonů.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš kritizuje trhy ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Ve Zlíně se na městském trhu prodává ve stáncích svařák, punč a další alkohol. Lidé je popíjejí ve skupinkách, a to až do pozdních večerních hodin. Je to v pořádku?

Nebyli jsme radními magistrátu Zlína dopředu upozorněni, že něco takového chystají. Spojil jsem se s primátorem Zlína a řekl mu od plic, co si o tom myslím. V tuto chvíli, kdy všechna ostatní větší města od vánočních trhů upustila a drží určitou sounáležitost, aby nenechávala lidi se potkávat, to považuji za velmi nešťastné a nevhodné. Jde zase o přilévání oleje do ohně. Vyzval jsem pana primátora, aby od těchto trhů upustili.

My teď potřebujeme tu vlnu bezpečně přejet. Naše nemocnice jsou jedinými v zemi, kde máme zastavenou všechnu ostatní operativu.

Je to hazard se zdravím, se životy?

Každý den nám v kraji najíždí osmnáct nových pacientů v nemocnicích. Čekáme, jak vlna počtu nově nakažených dopadne. My teď potřebujeme tu vlnu bezpečně přejet. Naše nemocnice jsou jedinými v zemi, kde máme zastavenou všechnu ostatní operativu. Pacienti čekají na zákroky. Přitom se mohou stát ohroženými na životě pokračujícím dalším přísunem nových covid pacientů. Toto jsou pro mě daleko větší hodnoty než si jít nakoupit nějaký svařák na náměstí.

Co může podniknout kraj proti rozhodnutí o konání trhů ve Zlíně?

Jako předseda krajského krizového štábu a hejtman nejvíce postiženého kraje v Česku v tuto chvíli vyzývám státní orgány, aby zajistily, že se budou i na náměstí ve Zlíně dodržovat zákony a nařízení, jak je dodržují všichni ostatní. A k tomu mohu jen vyzvat státní složky, tedy policii a hygienu.

Máte zprávy, že už hy­giena jedná?

Hygiena celou tu situaci monitoruje. A předpokládám, že v nejbližší době budu vědět, jak se k tomu postaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám