Hlavní obsah

Regeneron dorazí v pátek

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První čtyři tisíce balení experimentálního léku od firmy Regeneron do Česka dorazí v pátek. Lék, který má chránit rizikové pacienty před zhoršením stavu, bude následně rozvážen do nemocnic.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Sídlo firmy Regeneron Pharmaceuticals v newyorském Tarrytownu

Článek

Termín doručení do Česka potvrdil ve čtvrtek ČTK mluvčí distribuční společnosti Roche Jiří Pešina.

Do poslední chvíle přitom nebylo jasné, zda dodávka skutečně v pátek dorazí. „Podle posledních informací z výrobního závodu je zboží určené pro ČR stále na lince, po kompletaci musejí být provedeny ještě další mandatorní procedury standardní pro jakýkoliv lék, tj. provedení kontroly kvality a následné propuštění k importu do ČR,“ napsal ve středu Pešina Právu.

Ministerstvo povolilo používání léku na covid od firmy Regeneron

Domácí

Lék budou mít jako první k dispozici FN v Brně a nemocnice v pražském Motole, každá po dvou tisících balení. Odsud se bude distribuovat do dalších zařízení, podobně jako lék bamlanivimab od Eli Lilly.

V obou případech jsou tyto monoklonální látky vhodné pro rizikové pacienty: třeba po transplantaci kostní dřeně, s onkologickým onemocněním, morbidně obézní či s cukrovkou prvního typu. U těchto pacientů při onemocnění covidem hrozí, že skončí v těžkém stavu v nemocnici.

Do Česka přišlo dalších 2500 dávek léků na covid od Eli Lilly

Domácí

„Protilátkový koktejl je ale třeba podat v počátečních fázích nemoci, nejpozději sedm dní od začátků obtíží a nejpozději tři dny od pozitivního testu na covid,“ připomíná brněnská FN.

Podmínek je ale víc, třeba minimální věk 12 let a váha nad 40 kilo. Stav nemocných navíc nesmí vyžadovat hospitalizaci ani léčbu kyslíkem.

Bamlanivimab od Eli Lilly se v Česku používá od konce února, nasadilo ho víc než šest desítek nemocnic z přibližně sta možných. Některá zařízení se už hlásí i o látku od Regeneronu, podle odborníků by měla být účinnější.

Žena, která jako první v Česku dostala lék bamlanivimab: Větší strach o život jsem nezažila

Domácí

„Ano, s nemocnicemi o dodávkách už jednáme,“ potvrdila mluvčí motolské nemocnice Ludmila Šimáčková.

Dvanáct tisíc dávek

Ministerstvo zdravotnictví objednalo od Regeneronu 12 tisíc dávek, které by měly přicházet každý měsíc po čtyřech tisících.

Už dříve se Česká republika zásobila i 3000 baleními bamlanivimabu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám