Hlavní obsah

Žena, která jako první v Česku dostala lék bamlanivimab: Větší strach o život jsem nezažila

Novinky, Natálie Lošková, Jakub Dulínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lék bamlanivimab amerického výrobce Eli Lilly, který má bránit vážnému průběhu nemoci covid-19, dostala ve čtvrtek v Thomayerově nemocnici v Praze jako první v Česku čtyřiatřicetiletá Eva Naihaiplová. V rozhovoru pro Novinky žena, která se léčí s rakovinou prsu a patří do rizikové skupiny, popsala své pocity i průběh podání léku.

Svědectví ženy, která jako první v Česku dostala lék bamlanivimabVideo: Novinky

 
Článek

„Cítím se pořád unaveně, ale líp se mi dýchá. Předtím jsem měla pocit, jako bych měla cihlu na hrudi. Nevím, jestli je to tím lékem, ale je to teď lepší, i když dýchání je stále náročné. Cítím menší úlevu, ale asi je brzo na nějaké závěry,“ řekla Novinkám Naihaiplová den po podání bamlanivimabu.

Naihaiplová dostala lék, protože patří mezi rizikovou skupinu obyvatel. Kromě covidu se léčí s rakovinou prsu a kvůli chemoterapiím má oslabenou imunitu. V rozhovoru proto neskrývala dojetí z toho, že jí lék, jehož využití nově povolilo ministerstvo zdravotnictví, mohl být podán.

„Můžeme být rádi, že něco takového existuje. Větší strach o svůj život, než když jsem se dozvěděla, že k té rakovině mám i covid, jehož příznaky se navíc začaly zhoršovat, jsem nezažila,“ uvedla.

Lék, který může zabránit těžkému průběhu onemocnění, jí tak může zachránit i život. „Je to taková berlička, o kterou se můžeme opřít. Věřím, že se lidé nemají čeho bát a nám s oslabenou imunitou to pomůže,“ dodala.

Prošla si peklem. Začalo to sexuálním obtěžováním, poté smrtí partnera a skončilo rakovinou

Zdraví

Covid byl u mladé ženy potvrzen v úterý, už ve středu se přitom její zdravotní stav zhoršil natolik, že si musela zavolat sanitku. „Převezli mě na infekční. Za normálních okolností by mě asi hospitalizovali, ale nyní jsou zaplněné kapacity lůžek, tak mě poslali domů,“ popsala.

Ve čtvrtek ráno se jí pak ozvali z Thomayerovy nemocnice s tím, že jí může být podán bamlanivimab, jehož první dávky dorazily do Česka ten den. O tom, že takový lék na covid existuje, přitom doposud Naihaiplová nevěděla.

Ještě ve čtvrtek dopoledne jí byl bamlanivimab v nemocnici podán. „Doktorka se mě ptala na všechny možné anamnézy a diagnózy. Poté jsem byla převedena na lůžko, kde mi byla dávka léku aplikována asi hodinu infuzí do žíly, následně jsem ještě hodinu byla na lůžku na pozorování,“ popsala průběh podání léku s tím, že se obešel bez komplikací. Po aplikaci proto mohla odejít domů s tím, že v případě zhoršení stavu má okamžitě kontaktovat lékaře.

První pacientka, která dostala bamlanivimab, odešla po aplikaci domů

Domácí

Do Česka dorazilo ve čtvrtek prvních 500 dávek léku bamlanivimab.

Přiznala ale, že z podání léku, který doposud nebyl registrován, měla strach. „Samozřejmě, měla jsem velké obavy, informovaný souhlas jsem četla asi čtyřikrát,“ vysvětlila. Protože stále probíhají klinické studie, informace o účinku a bezpečnosti léku jsou omezené. Podle jeho výrobce, americké firmy Eli Lilly, se mezi vedlejší účinky mohou řadit horečka, zimnice, otoky, bolest hlavy či dušnost.

Naihaiplová se však rozhodla svěřit svoji důvěru lékařům a kromě únavy a dušnosti, které měla kvůli nemoci i před podáním léku, žádné vedlejší účinky nepocítila. „Jsem vděčná, že jsem ten lék dostala, a chci moc poděkovat Thomayerově nemocnici za tu možnost,“ říká Eva Naihaiplová.

Bamlanivimab má u pacientů snižovat riziko propuknutí závažnějšího průběhu onemocnění covid-19, podle výrobce snižuje riziko hospitalizace a úmrtí až o 70 procent. Vhodný je pro pacienty s oslabenou imunitou kvůli nemoci nebo po transplantaci orgánů.

Babiš kritizoval ministerstvo zdravotnictví za přístup k novým lékům proti covidu

Domácí

Naopak není určen pro pacienty, kteří mají již rozvinutý zápal plic a potřebují kyslík. Podle pokynů ministerstva zdravotnictví se lék nesmí podávat později než tři dny od pozitivního testu na koronavirus a později než sedm dní od propuknutí příznaků.

Česko objednalo celkem 14 200 dávek bamlanivimabu, prvních 500 dorazilo ve čtvrtek do Thomayerovy nemocnice, která slouží jako centrální místo pro výdej tohoto léku. Další dávky by měly dorazit v následujících měsících. Jedna dávka vyjde na 25 tisíc korun. Česko je zatím dvanáctou zemí, kde se lék bamlanivimab může používat.

Lék Bamlanivimab chránící před vážným průběhem covidu je v ČR

Domácí

Kromě tohoto léku vláda objednala také 12 tisíc dávek léčivého přípravku Regeneron, první 4 tisíce dávek by měly dorazit v březnu. Oba léky se řadí do takzvaných monoklonálních protilátek, které znemožňují viru vstup do buněk, čímž napodobují činnost imunitního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám