Hlavní obsah

Rath míří do vězení. Nevím, jak zaplatím 10 milionů, tvrdí

Právo, Radim Vaculík

Během pondělka by měl někdejší středočeský hejtman za ČSSD David Rath nastoupit do pražské ruzyňské věznice, kde si začne odpykávat sedmiletý trest, který mu pravomocně uložil pražský vrchní soud.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

Jste psychicky i fyzicky připraven nastoupit v pondělí do výkonu trestu?

Jsem připraven už dlouho, uvidíme, zda to bylo dostačující. Pracuji na tom sedm let, ale objevují se stále nové problémy, když vyřešíte jeden, objeví se další. Pravda je, že pětidenní lhůta pro nástup do vězení je tak krátká, že spoustu věcí nestačím dokončit anebo řádně předat.

Když byli manažeři Mostecké uhelné odsouzeni ve Švýcarsku, dostali výzvu k nástupu za dva tři měsíce po jejím obdržení. I v Česku se lhůta dává běžně delší než pět dnů, protože je každému jasné, že musíte dotáhnout věci rodinné, pracovní, zdravotní i úřední. Nikoho vůbec nenapadlo, jak ve lhůtě pěti dnů já, který nemám žádné finanční prostředky, můžu zaplatit trest deset milionů. A jsem zvědav, jak je ve vězení seženu.

Pokud je neuhradíte, hrozí vám prodloužení trestu o dalších 2,5 roku.

Ano. Ale je to absurdní, protože těžko to můžete vyřešit během pěti dnů. Mám sice podíl na nemovitostech, ale to je velice obtížně prodatelná záležitost. I jednodušší prodej bývá často na měsíce, ne-li roky. Vyžaduje to vaši fyzickou přítomnost, což z vězení není možné.

Rath předává praxi a chystá se k nástupu do vězení

Domácí

Kdy jste dostal výzvu k nástupu do vězení?

Úsměvné už bylo, jak mi byla doručena. Místo aby mi ji poslal poštou, jak je to běžné, soud s ní ve středu poslal skupinu tří policistů v civilu. Kdyby takové způsoby doručování dělaly soudy obvykle, český stát by zbankrotoval. Řekl bych, že posláním tří policistů středního věku s platem mezi 50 a 70 tisíci, nejdřív autem na krajský soud a pak za mnou, čímž strávili podstatnou část pracovního dne, krajský soud výrazně zneužil svou pravomoc.

Jestli se neobávali, že se jim budete skrývat.

Denně dostávám do ordinace od soudů doporučené dopisy a nevím, co mi nese pošťačka, takže v tom problém nebyl…

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý středočeský hejtman David Rath

Jak vnímá rodina, že odcházíte za mříže?

Těší se, že si konečně ode mě odpočinou, že je přestanu buzerovat. (směje se) To víte, to je pořád „uč se, dělej něco“. Říkám to s nadsázkou, ale musí se to brát i z tohoto pohledu.

Co si berete s sebou?

Vzhledem k tomu, že v dopise je napsáno, že mám hlavně vzít doklady o své kvalifikaci, budu tam brát to, že mám dvě atestace z interny, že mám způsobilost k výkonu praktického lékaře a licenci v oboru břišního ultrazvuku. Předpokládám, že to Vězeňská služba využije, když to po mně chce.

Chápu správně, že vás na Ruzyni chtějí zaměstnat jako lékaře?

To nevím, ale je tady napsáno, že mám vzít všechny tyto doklady a že to (čte z písemné výzvy) „umožní vhodné pracovní zařazení ve výkonu trestu odnětí svobody“.

Budete chtít být na cele sám, pokud to Vězeňská služba umožní?

Asi na začátku určitě a pak se uvidí. Otázka je, co chci a co udělají oni. Předpokládám, že budou mít možná problém se zajištěním bezpečnosti, protože víte, že osoby, které jsou veřejně známé, se mohou stát terčem útoků. Nevylučuji, že tam mohou být snahy některých lidí z represivních složek se mi mstít prostřednictvím tam zavřených osob. Tím, jak jsem se bránil, jsem řadě z nich ležel v žaludku, a to jak ze strany policie, tak prokuratury a soudu. Myslím si tedy, že i v jejich zájmu je držet mě aspoň nějakou dobu samostatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám