Hlavní obsah

Rakušané přehradili přechody až dopoledne

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od půlnoci platí vyhlášené uzavření vybraných, méně frekventovaných hraničních přechodů na česko-rakouské hranici. Přesto ještě dopoledne se přes mnohé dalo projet, u Valtic na Břeclavsku je rakouští silničáři zatarasili před desátou hodinou.

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden ze zavřených hraničních přechodů s RakouskemVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Když se na jaře uzavíraly hranice z české strany, vyrazili silničáři na hraniční čáru přehradit cesty hned o půlnoci, na jednom z přechodů na Břeclavsku dokonce za pomoci hasičů instalovali betonové bloky přes cestu.

Nyní si Rakušané zákazem noc nekazili. O půlnoci panoval na silnici z Valtic do Schrattenbergu naprostý klid. Až teprve dopoledne vyrazili do akce. Na stejném místě jim stačilo jen otočit před mnoha lety instalovanou závoru a zdůraznit situaci  zákazovou značkou a směrovými tabulemi.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Rakušané přehradili hraniční přechod Valtice – Katzelsdorf.

První obětí zákazu se paradoxně stal řidič z rakouského okresu Mistelbach, který se zjevně naštvaně otočil, a po chvíli jeho auto zmizelo na jedné z polních cest u hranice. Jen o málo později dorazilo auto s betonovými panely na hraniční přechod Valtice Katzelsdorf. Než se pracovníci připravili k přehrazení cesty, projelo kolem nich ještě jedno auto s registrační značkou Jihomoravského kraje.

Rakousko zavádí kontroly na hranicích

Evropa

O chvíli později už stál nákladní vůz napříč cesty a dělníci rovnali napříč cesty betonové panely. Další vůz z moravské strany už měl smůlu, neprojel a musel se vrátit. V samotných Valticích – na rozdíl od jarního uzavření hranic, chyběly dopravní značky informující o neprůjezdnosti trasy přes hranici. Když hranici uzavírala česká strana, bylo na odbočkách k hranici upozornění na slepou ulici.

Uzavření velké části hraničních přechodů a ponechání provozu jen na hlavních tazích je dalším krokem rakouské strany v reakci na nepříznivou situaci kolem počtu nemocných koronavirem v Česku. Už o víkendu zavedli Rakušané pohraniční kontroly. V neděli večer, když do Rakouska a Itálie mířily stovky aut polských pracovníků, byla kolona s dvouhodinovým čekáním na přechodu Poštorná – Reintal. Nárazově se tvoří kolony i na přechodu Mikulov – Drasenhofen na hlavním tahu z Brna do Vídně.

Rakouské hraniční kontroly kvůli covidu na jihu Čech nezdržují

Domácí

„Pokud zavřeli Valtice, to mi nevadí. Kdyby ale měli zavřít i cestu přes Poštornou, nebo tam zavést časové omezení provozu, musím si hledat bydlení v Rakousku,“ komentoval aktuální dění Břeclavan, který denně dojíždí za prací řidiče do Rakouska.

Přes Mikulov by to bylo daleko a časově omezený provoz v Poštorné by znamenal, že by musel vyjíždět z domu o několik hodin dříve, aby měl jistotu, že nebude stát v koloně před otevřením přechodu. „Situace není dobrá, nemůžeme si dovolit přijít do práce pozdě. Jsem rád, že tu práci mám. Tak v nejhorším případě budu muset v Rakousku nějaký čas bydlet. Na druhé straně, zase by mi to usnadnilo otázku testů na covid,“ dodal další pendler z Břeclavi.

O uzavření menších přechodů na hranici s Českou republikou i Slovenskem rozhodlo rakouské ministerstvo vnitra. V Česku se uzavření týká 42 přechodů, část z nich je zejména turistického charakteru. Otevřených zůstává 17 velkých přechodů, na jižní Moravě jsou to například Mikulov, Břeclav, Hatě, Hevlín nebo Poštorná.

Reklama

Výběr článků

Načítám