Hlavní obsah

Rakušan je znovu předsedou STAN, ve volbách chce zvítězit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Starostové a nezávislí si v úterý volí nové vedení. Funkci předsedy suverénně obhájil dosavadní šéf strany Vít Rakušan, získal 96 procent hlasů delegátů. V projevu se opakovaně vracel k tomu, že by STAN po říjnových sněmovních volbách rád dovedl do vlády.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan vystoupil 31.srpna 2021 v Praze na republikovém sněmu STAN.

Článek

Rakušan získal 179 hlasů z 187 platných, ve volbě neměl protikandidáta. „Výsledek je takřka Severní Korea,“ glosoval drtivý úspěch.

„STAN dál poroste. Nejsme na vrcholu trajektorie,“ slíbil dříve v projevu, který předcházel jeho zvolení. „Chci, aby STAN rostl někam ke dvaceti procentům,“ představil ambiciózní metu.

„Dalším cílem je převzetí vládní odpovědnosti,“ doplnil Rakušan. Již dříve uvedl, že jediným cílem v koalici s Piráty musí být vítězství v říjnových sněmovních volbách.

Je poptávka po mém sledování, řekl Rakušan

Domácí

Během kandidátského projevu dále reflektoval cestu, kterou STAN ušel od minulého sněmu, který se konal v dubnu 2019. „STAN je měřitelně na dvojciferných číslech,“ pochvaloval si růst volebních preferencí.

Chtěl bych vyzvat kolegy z koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), buďme spojenci, pojďme do toho po volbách společně, veřejnost to čeká.
Vít Rakušan, předseda STAN

Současně odkazoval na úspěch v loňským komunálních volbách „To, co jsme zažili, je trajektorie nebývalého růstu,“ děkoval spolustraníkům.

STAN kritizuje Babišovu vládu, obává se horší

V plamenném projevu současně kritizoval vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho nynější způsob vedení země a slíbil, že má náhradu. „V době populismu, nereálných slibů, falešných mesiášů, má hnutí STAN lidi, kteří vědí, jaké zákonitosti má stát, a bude jich po době temna potřeba i v čele České republiky,“ řekl.

Bartoš a Rakušan: Zvyšování daní je až poslední možnost

Domácí

Rakušan proto označil letošní volby za klíčové pro Česko. „Nemůžeme si dovolit další čtyři roky, kdy tu budou vládnout populisté, kdy se vláda bude opírat o komunisty. Nemůžeme dopustit, aby ta vládní sestava byla ještě horší, obludnější," pokračoval za potlesku delegátů.

Fiala nepřišel

K moci se podle Rakušana nesmí dostat SPD, komunisté ani další extrémisti. „Bylo by to naše selhání,“ podotkl s tím, že mluví i ke kolegům z ostatních stran. „Chtěl bych vyzvat kolegy z koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), buďme spojenci, pojďme do toho po volbách společně, veřejnost to čeká,“ obrátil se do pléna na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou a šéfa lidovců Mariana Jurečku.

Lídr ODS Petr Fiala kvůli jinému programu nedorazil, nahradil ho místopředseda strany Martin Kupka.

Posilující STAN zneklidňuje Piráty. Aby se za naše peníze nevyvezli k moci, obávají se někteří

Domácí

Předvolební koalici s Piráty dále označil za funkční s tím, že je připraven za ni přijmout zodpovědnost. Při té příležitosti na spolustraníky apeloval, aby se nenechali zviklat aktuálními průzkumy, jelikož oproti jarním měsícům zaznamenalo spojení mnohaprocentní propad. „Nenecháme si implementovat poraženeckou náladu,“ slíbil Rakušan.

Rakušan: Piráti žádní extremisté nejsou

Domácí

Farský zůstává dvojkou, v předsednictvu nově i Polčák a Michalik

Funkci prvního místopředsedy STAN obhájil Jan Farský. Ač rovněž neměl protikandidáta, Rakušan i tak požádal spolustraníky o jeho podporu. „Neměňme vítězný tým,” vyzval.

Strana dále zvolila čtyři místopředsedy, počet přitom odpovídal kandidátům. Funkce získali dosavadní místopředsedové – Věra Kovářová a Petr Gazdík, dále europoslanec Stanislav Polčák a kandidát koalice na ministra financí Věslav Michalik.

Ferjenčík: Vláda s Babišem je sebevražda ODS, sestaví ji s námi

Domácí

Jednodenní sněm se původně měl konat na konci června, ale kvůli tornádu na Moravě byl odsunut na konec prázdnin.

Reklama

Výběr článků

Načítám