Hlavní obsah

Rakušan: Piráti žádní extremisté nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda STAN Vít Rakušan řekl Právu, že se nebojí o reputaci kvůli koalici s piráty, protože piráti podle něj už dospěli a nejsou to žádní extremisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

Začínali jste s TOP 09, ale pak jste se rozešli, nevyšlo vám to s lidovci. Proč myslíte, že bude fungovat spojení a spolupráce s piráty?

S lidovci to nevyšlo, protože nebyl čas, dostatek odvahy a důvěry v projekt. S piráty to připravujeme dlouho, měsíce seděly naše týmy nad tím, zda jsou naše programy kompatibilní, dlouho jsme připravovali program i koaliční smlouvu. Bylo hodně věcných konfliktů, ale ty jsme si dokázali vyříkat a vyřešit.

Vraťme zemi budoucnost. Piráti a STAN zahájili kampaň

Domácí

TOP 09 je pravice, lidovci konzervativní. Teď jste se spojili s liberálními piráty, kteří mívají levicové nápady. Není tento obrat voda na mlýn těch, kteří říkají, že jste jen parta starostů, kteří chtějí víc peněz do obecních rozpočtů?

Mě toto klišé, že nám jde jen o peníze pro obce, začíná urážet, protože máme skvěle propracovaný program. Naše hnutí mělo vývoj. Ano, pochází z moravského venkova, ale jakmile jsme se dostali do větších měst, tak počet členů – městských liberálů – vzrostl. Odmítám také, že by měli piráti levicové nápady.

Náš společný program žádné experimenty nepřipouští. Osobně se v koalici cítím komfortně, protože piráti, i když jsou silnější v průzkumech, nás nikdy v koalici neušlapávali jako menšího.

Je to založeno na principu dvou lídrů, budeme se s Ivanem Bartošem střídat i v některých debatách před volbami. Je to rovné partnerství. Naši lidé mají dost prostoru a cítí se jistě lépe než na konci spolupráce s TOP 09.

Program máte založený na orientaci na EU a NATO, na střízlivé migrantské politice. Jak vám to voliči uvěří, když se teď dozvěděli, že Bartoš v minulosti nehlasoval pro vstup do EU, byl pro islámskou imigraci nebo nedokázal říci, jak by hlasoval v referendu o vystoupení z NATO?

Cením si toho, že jsem v koalici s člověkem, který nelže, protože mohl říkat, že pro vstup do EU byl. On se ke svému životu a názorovému vývoji hlásí. Nyní po zkušenostech, které udělal, nevidí jinou možnost, jak zajistit bezpečnost ČR, než být součástí EU i NATO.

Piráti a STAN představili 10 největších korupčních kauz. Šijí hlavně do ODS

Domácí

Nejen Bartoš by se dal zařadit mezi vítače uprchlíků.

Piráty hodnotím podle toho, co za poslední čtyři roky řekli a udělali. Piráti jsou otevřená strana, která rozhoduje svobodně a která dospěla k jinému názoru, což je zřejmé z programových dokumentů. Nikdy bych nešel do nemístného reputačního rizika, piráti prodělali vývoj a nejsou stranou extremistických řešení.

V programu říkáte, že „podpoříte řešení migrace bez povinného přerozdělování uprchlíků pomocí kvót“. Co to znamená?

Musíme pomáhat v zemích, odkud migrace pochází. Uprchlické tábory by měly vznikat na severu Afriky, a ne v Evropě. A také být solidární třeba i finančně nebo nasazením našich policistů v zemích, které jsou v EU migrací zasaženy víc než my.

Podle programu chcete víc investovat do školství, obrany nebo kultury. Kde na to chcete vzít?

Díky lepšímu výběru daní, boji proti daňové optimalizaci, zrušením daňových výjimek se dá získat 100 miliard, stejně lze ušetřit lepším zadáváním státních zakázek. Dalších 50 miliard jde získat revizí úřednických agend a např. díky digitalizaci Estonsko ušetřilo až tři procenta HDP.

Bartoš a Rakušan: Zvyšování daní je až poslední možnost

Domácí

V optimistické variantě se pokusíme daňovou zátěž nezvyšovat, naopak chceme snižovat zdanění práce. Ale jako jediná koalice zodpovědně říkáme, že v případě, že nebude stačit optimalizace rozpočtu, tak bude potřeba některé daně zvýšit.

Určitě těžbu nerostných surovin, zrušit některé daňové výjimky, zdanit konopí a také např. komerční nemovitosti, ale to bude hlavně na obcích, které to mají v kompetenci.

Jasně říkáte, že s trojkoalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by nebyl problém sestavit příští vládu. A s Šlachtovou Přísahou byste do toho šli?

Znám jen jeho tvář, jeho protikorupční rétoriku, ale zatím jsem neviděl žádný program a my určitě nebudeme dávat bianco šek na spolupráci s někým, o kom zatím nic nevíme.

Mezi opozicí houstne atmosféra. Kvůli budoucímu premiérovi

Domácí

A co ANO bez Babiše?

To nedává smysl, ANO rovná se Andrej Babiš, ať už v jejím čele je, nebo není.

Reklama

Výběr článků

Načítám