Hlavní obsah

Raději zrušíme stíhačky, než abychom vyhazovali vojáky, zaznívá koalicí

Právo, Oldřich Danda

Přes devadesát let je „vzduch jediné české moře, které si nenecháme vzít“. Za pár let by toto okřídlené rčení T. G. Masaryka mohlo být minulostí. Na konci roku 2014 skončí pronájem 14 švédských stíhaček Gripen, ale budoucnost českého nadzvukového letectva je nejistá.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Gripen v letu

Článek

Obrana sice už chystá výběrové řízení na stíhačky, ale kvůli tomu, že jí stále hubne rozpočet a hrozí masívní propouštění vojáků, začíná se řada důležitých vládních politiků přiklánět k variantě, že se země raději obejde bez supersoniků.

Shodují se v tom například premiér a šéf ODS Petr Nečas a ministr financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Lidé jsou vždy největším bohatstvím armády. Škoda jen, že někteří z řady koaličních politiků neměli tento názor před několika lety, kdy naopak opatření stíhaček podporovali,“ řekl Právu Nečas.

Na stíhačky by nesázel ani Kalousek, který se ale v názoru liší od svého stranického předsedy a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. „Dlouhodobě jsem přesvědčen, že vzhledem k tomu, že NATO v Evropě má přetlak stíhaček, není pro českou armádu nezbytné, aby měla nadzvukové letectvo,“ reagoval pro Právo Kalousek.

Schwarzenberg je pro zachování stíhaček. „Já bych s rušením nesouhlasil, vzdali bychom se podstatné části suverenity,“ řekl.

Šetřil by dál na provozu resortu obrany. „Důkladná probírka na ministerstvu by určitě úspory přinesla. Tam bych hledal, než mezi lidmi, kteří slouží,“ podotkl.

Raději obětovat stíhačky

Obraně za poslední čtyři roky klesl rozpočet o 11 miliard korun. Výhled ministerstva financí na další roky počítá s redukcí o dalších šest miliard korun. Obrana se proto začala zabývat úvahou, že bude muset propustit až třetinu vojáků z dnešních 24 tisíc a čtvrtinu občanských zaměstnanců ze současných osmi tisíc.

S tím ale nesouhlasí poslanci z branného výboru Sněmovny. „Myslím, že bychom se bez nadzvukových letounů obešli bez škrtů, natož potom, kdy musíme škrtat. Pokud budeme muset dále šetřit, tak jsou stíhačky první na tapetě,“ řekl Právu místopředseda výboru Jan Vidím (ODS).

Podobný názor mají véčkaři Radek John a místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Viktor Paggio nebo jeho výborový kolega z ODS Zdeněk Boháč. „Já jsem byl vždy zastáncem stíhaček, ale pokud by mělo dojít k třetinové redukci vojáků, tak bych raději obětoval stíhačky,“ uvedl Paggio.

„Největší bohatství je v lidech, v armádních odbornících,“ argumentuje i Boháč.

Vondra: Statické pěšáky z vojáků neudělám

Podle předsedy VV Johna by bylo potřeba udělat finanční analýzu, kolik by stála ochrana za pomoci letounů jiných států NATO, kterou dnes využívají např. pobaltské země, které si za tímto účelem před časem pozvaly i gripeny z Česka.

„Ve chvíli, kdy nejsou peníze ani na stavbu silnic, což zničí ekonomiku, si takový luxus, jako jsou stíhačky, nemůžeme dovolit,“ řekl John.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) podobné úvahy odmítá. „Takto postavit volbu buď, anebo je naprosto chybné. Nedopustím, aby naši vojáci byli odsouzeni do role statických pěšáků, kteří nedokážou chránit suverenitu a bezpečnost své země,“ sdělil Právu Vondra. Dodal, že stíhací letectvo je k ochraně vzdušného prostoru nezbytné.

Také podle stínového ministra obrany Jana Hamáčka (ČSSD) není rozumné ani propouštět vojáky, ani rušit stíhací letectvo. „Vláda je povinná zajistit dostatek prostředků, aby země byla dostatečně chráněná,“ uvedl.

Žádat NATO, aby nás chránilo, by považoval za ponižující. „O výjimce by musela hlasovat Severoatlantická rada a my bychom museli vlastně prosit, aby NATO zajistilo naší ochranu, což bychom dělat neměli. Je to otázka naší suverenity,“ dodal Hamáček.

Obrana chce již letos připravit výběrové řízení na nové stíhačky. Vybírat zamýšlí mezi švédskými gripeny, americkými F-16, evropským strojem Eurofighter a francouzským letadlem Rafale.

Anketa

Dali byste v případě potřeby přednost rušení stíhaček, nebo propouštění vojáků?
Zrušil/a bych stíhačky
7,3 %
Propouštěl/a bych vojáky
84,5 %
Ani jedna z možností není nejvhodnější
8,2 %
Celkem hlasovalo 99725 čtenářů.

Výběr článků

Načítám