Hlavní obsah

Jan Vidím

Foto: Archiv Právo
Článek

Jan Vidím patřil mezi matadory české politické scény. Zvolen byl poprvé už v roce 1990 do tehdejšího Federálního shromáždění. Mezi lety 1996 až 2013 nepřetržitě zasedal v Poslanecké sněmovně Zaměřoval se zvláště na bezpečnostní politiku. Po skončení ve vysoké politice byl několik let místopředsedou předsednictva Technické správy komunikací hlavního města Prahy.

Narodil se 25. června roku 1964 v Hradci Králové. Studoval ekonomii na Vysoké škole ekonomické v Praze, studia však nedokončil. Později se ale ke studiu vrátil a obdržel magisterský titul na Vysoké škole Policejní akademie ČR v Praze. 

Byl také členem občanského sdružení Ordo Lumen Templi, které založil kontroverzní zpěvák Daniel Landa s policistou Jiřím Komorousem.

Již v letech 1989 až 1990 byl činný ve studentském hnutí a vstoupil také do Občanského fóra. Patří k zakládajícím členům ODS. Již na začátku 90. let působil dva roky ve Federálním shromáždění. Po převzetí zákonodárné moci Českou národní radou mu zanikl mandát a mezi lety 1993 až 1996 působil jako tajemník pražského magistrátu. Ve Sněmovně byl následně nepřetržitě od roku 1996 do roku 2013, svůj mandát obhajoval ve Středočeském kraji.

Odborník na bezpečnost a obranu

Vidím se dlouhodobě specializuje na problematiku bezpečnosti, působil ve výboru pro obranu a bezpečnost, v roce 2010 se stal jeho místopředsedou. Mimo to byl členem mandátového a imunitního, organizačního a volebního výboru.

Rovněž v minulosti zastával post předsedy volební komise a byl členem stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství a stálé komise pro kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a použití sledovaných osob a věcí, rušení provozu elektronických komunikací a kontrolu činnosti Inspekce Policie. K tomu všemu získal ještě členství ve stálé delegaci do Meziparlamentní unie.

Poté, co v roce 2013 padla Nečasova vláda a došlo k předčasným volbám, Vidím se rozhodl z vysoké politiky odstoupit a nekandidovat. Rozhodlo i to, že byl svými spolustraníky ve Středočeském kraji posunut až na 13. místo kandidátky.

O rok později se Vidím stal místopředsedou předsednictva nově přetransformované Technické správy komunikací hlavního města Prahy, která se změnila na akciovou společnost. V předsednictvu skončil v roce 2017.

Články k tématu