Hlavní obsah

Půl roku odebírá lidem vzorky na covid. Důležité je šířit mezi lidmi klid, říká

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Od 18. března se zdravotník Adam Holovský každý den doslova šťourá lidem v nosech. Jakmile se v Česku objevil koronavirus, on a jeho kolegové z pražské Fakultní nemocnice na Bulovce odložili všechno stranou, navlékli si ochranné prostředky a začali odebírat vzorky na testy. Život se mu obrátil naruby.

Půl roku odebírá lidem vzorky z nosu. Kvůli koronaviru se musel odloučit od rodinyVideo: Novinky

 
Článek

Přestože na začátku epidemie nikdo pořádně nevěděl, co má dělat, Holovský hlavně chválí přístup odborníků na svém pracovišti, protože byli prý všichni výborně proškoleni.

„Pracovníci infekčního oddělení nám vyšli nesmírně vstříc, naučili nás to, proškolili, pomáhali se vším, co se dalo, aby se situace zvládla. Podle mě všichni předvedli nadlidský výkon,“ říká.

Česko se čísly nákazy rychle přiblížilo zemím, před kterými samo varuje

Domácí

Zdravotník musí být psycholog

Odebírání se musel naučit během pár minut a pilovat se muselo za provozu. Horší než odebírání byla a je podle něj komunikace s příchozími potencionálně nakaženými. Odebírající musí totiž být tak trošku psycholog, protože mnoho lidí přicházelo se skutečným strachem.

Foto: Novinky

Pracovníci odběrových center mají ty nejlepší ochranné pomůcky.

„Musíte volit velmi individuální přístup, přicházeli často vystrašení, netušili, co je čeká. Musíte je informovat, uklidnit, vystupovat profesionálně a šířit mezi lidmi klid,“ říká zdravotník s tím, že za uplynulý půlrok už jsou lidé mnohem více informovaní a situaci zvládají skvěle.

Podle Holovského převažují milí pacienti, ale občas se prý najde i narušitel, který je cholerický, nepříjemný a ten pak šíří neklid mezi ostatní. V tu chvíli musí zdravotník nastoupit a situaci uklidňovat.

Obětoval soukromí

Protože jsme v březnu ještě neměli tolik informací o nemoci, které máme nyní, obětoval Holovský nejen svůj čas, ale hlavně soukromí k pomoci ostatním.

„Je pravda, že jsme do toho investovali hodně času a naše rodiny se musely obětovat a přebrat za nás spoustu povinností,“ svěřil Novinkám Holovský s tím, že on sám má dvě děti, takže jeho rodinné povinnosti musela zvládnout manželka sama za pomoci rodičů. Nikdo totiž tehdy netušil, co koronavirus dokáže, takže kontakt s blízkými lidmi zdravotníci přerušili.

Na testy se v Praze stojí dlouhé fronty, čekají i objednaní

Domácí

Navíc na začátku epidemie pracovali zdravotníci v odběrovém centru pouze ve čtyřech až šesti lidech, nyní jich je na odebírání vzorků patnáct.

Svého rozhodnutí věnovat se lidem namísto rodině nelituje, věří, že tak jednal pro dobrou věc.

Strach z nákazy

Strach má podle něj každý, a kdo říká, že ne, tak lže. Sám věří, že se mu nákaza díky ochranným pomůckám vyhne.

Vzhledem k tomu, že v posledních dnech opět začaly vznikat na Bulovce dlouhé fronty, přistoupila nemocnice k novému opatření testování.

Nyní se vyšetřují pouze ti, kteří jsou objednaní v online rezervačním systému. Bez objednání se vyšetří pouze ti, kteří mají příznaky nemoci nebo mají žádanku od lékaře či hygieny.

Reklama

Výběr článků

Načítám