Hlavní obsah

Prymula: Dohromady nejvýš 10 až 20 lidí, střední školy zavřít

– Praha

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvažuje o omezení shromažďování na maximálně 10 až 20 lidí. Uvedl to v neděli v Partii na televizi Prima. Podle něj se také povede debata o zavedení distanční výuky na středních školách.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)

Článek

„Budeme se pohybovat mezi deseti až dvaceti,“ odpověděl Prymula na dotaz, na kolik by se měl omezit maximální počet shromážděných lidí při volnočasových aktivitách. „Budou odlišnosti třeba pro svatby, kde to bude třeba třicet,“ doplnil.

Vyhlášení očekává ve středu nebo v pátek.

O omezení počtu lidí, kteří by se mohli potkávat, hovořil Prymula už v sobotním rozhovoru pro Novinky, kdy však neupřesnil čísla. „Inspirace bude nepochybně z celého světa, ale půjdeme vlastní cestou. Některá opatření ze zahraničí budou určitě aplikována i u nás,” odpověděl Novinkám na dotaz, zda se bude inspirovat například Velkou Británií, kde se smí scházet jen šest lidí.

Prymula: Pravděpodobně omezíme počty osob, které se smějí potkávat

Koronavirus

„Pokud to opravdu chceme srazit, tak to musíme udělat,“ řekl na Primě Prymula s tím, že například v obchodech lidé nedodržují dvoumetrové rozestupy. Podle něj opatření mají sloužit ke snížení reprodukčního čísla šíření koronaviru, nyní je mezi 1,26 a 1,29.

Střední školy zavřít

Prymula dále prohlásil, že zatímco nehodlá zavírat základní školy, u středních škol se povede diskuse o zavedení distanční výuky. Výjimku by měly jen první ročníky.

Na vysokých školách by podle Prymuly měla být alespoň měsíc distanční výuka, než se uklidní nynější rychlé šíření epidemie. Výjimka by mohla platit pro studenty v prvních ročnících, kteří jsou na univerzitách noví. Měli by mít možnost studovat kombinovaně, aby se mohli seznámit s prostředím.

Chce jednat s ministrem školství Robertem Plagou o dočasném zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku. Při těchto předmětech žáci nemusí nosit roušky.

Analýza: Zavření škol by snížilo reprodukční číslo jen málo

Domácí

Prymula také zmínil, že je třeba zvýšit kapacitu testování. V rámci dnů by mohla činit 30 000 denně, nyní je kolem 23 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám