Hlavní obsah

Prymula: Restaurace patří z hlediska šíření nákazy k nejrizikovějším

Podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly je riziko nákazy v restauracích na 7. až 8. stupni z 9. Prymula to ve čtvrtek uvedl s odkazem na data z celého světa a dodal, že tvrdá opatření přijatá v souvislosti s epidemií potrvají zhruba do března. Následně by do června mohlo podle něj docházet k postupnému uvolňování.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

V gastronomických provozech, kde se lidé stravují formou švédského stolu, je podle Prymuly riziko na stupni osm z devíti. V běžných restauracích, kde jsou lidé obsluhováni u stolu, je riziko v devítistupňové škále na sedmičce.

Například u hotelů je podle něj riziko na stejné škále na čtvrtém stupni.

Chytrá karanténa přišla s tabulkou míst podle rizika nákazy. Je totožná se starou tabulkou z USA

Domácí

Prymula ve čtvrtek vystoupil v diskusi pořádané v rámci projektu Horeka 112.

Řešit covid pas je předčasné

V souvislosti s uvolňováním restrikcí se podle Prymuly vede obsáhlá diskuse o zavedení tzv. covid pasu. Měl by obsahovat informace, zda byl člověk proti nemoci covid-19 očkován, zda ji prodělal a zda je testován. Na tomto základě by podle něj lidé mohli chodit do některých zařízení.

V Praze už by mohly otevřít restaurace i obchody. Situace v regionech to ale nedovolí

Domácí

Postavit možnost využít leteckou dopravu, jít na hromadnou akci nebo do nějakého podniku jen na tom, zda je člověk očkovaný, není podle Prymuly korektní. Pokud se někdo nenechá očkovat, protože mu to například zdravotní stav nedovoluje, měl by mít možnost prokázat se negativním testem, řekl.

Zatímco Izrael, který proočkovává svou populaci velmi rychle, o zavedení covid pasu podle Prymuly uvažuje v řádu jednotek týdnů, Evropa se spíše přiklání k termínu v polovině roku.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že vláda o zavedení covid pasu nediskutuje, je to podle ní zatím předčasné.

Je to špatně. Očkování kritizuje i Babiš, vlastní pochybení odmítá

Koronavirus

O uvolnění některých podnikatelských činností se ale uvažuje v souvislosti s antigenními testy. S takovou podmínkou by se mohly už ve čtvrtém stupni z pětistupňového systému PES podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) otevřít například hotely a penziony. Díky antigenním testům by bylo možné podle Havlíčka povolit i pořádání kongresů či veletrhů.

Iniciativa Cesta ze tmy na začátku prosince navrhla systém opatření při shromažďování lidí tak, aby kulturní, společenské nebo sportovní akce byly z epidemiologického hlediska bezpečné. Hlavním nástrojem by měl být test provedený výtěrem z krku, který by v krátkém čase před akcí otestoval všechny účastníky, včetně personálu a účinkujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám