Hlavní obsah

Prymula: Roušky venku by se nosit neměly, s omezením hromadných akcí souhlasím

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly je Česká republika ve fázi epidemického šíření s explozivním nárůstem počtu nakažených. Prymula to v neděli uvedl v partii na Prima CNN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog Roman Prymula

Článek

Podle Prymuly je namístě v případě dalšího nárůstu uvažovat o vyhlášení nouzového stavu. K tomu podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dojde v případě, že se reprodukční číslo R přiblíží hodnotě 2.

Jestliže v pátek bylo na úrovni 1,6, nyní se podle Prymuly blíží hodnotě 1,8.

Hamáček: Čísla jsou strašlivá, nastal čas zrušit hromadné akce

Domácí

Prymula očekává, že se denní přírůstky vyšplhají k šesti až osmi tisícům denně, pak by se podle něj mohlo podařit exponenciálně rostoucí křivku oplošťovat.

Prymula si nemyslí, že by se měly roušky nosit venku, jak zmínil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Souhlasí naopak s omezením hromadných akcí. „Je řada zemí, kde se hraje bez diváků,” uvedl s poukazem na možné dopady na sportovní akce, kterých by se restrikce mohly dotknout mezi prvními.

Fotbaly a hokeje musíme zvážit. Až se ochladí, vrátí se roušky i ven, míní Hamáček

Domácí

„Potřebujeme to zabrzdit v horizontu měsíce,“ uvedl Prymula s tím, že podle něj by měli statistici poskytovat data, epidemiologové navrhovat opatření a politici zvažovat jejich dopady na společnost a ekonomiku. Nyní se podle něj každý vyjadřuje ke všemu.

„I my se můžeme dostat do stavu, kdy kapacity budou omezené,“ uvedl Prymula a připomněl, že můžeme mít k dispozici jakýkoliv počet lůžek a ventilátorů, ale pokud je nebude mít kdo obsluhovat, systém může zkolabovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám